Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Božićna noć s odsjajem iz prošlih vremena

Autor: Velimir Brkić

26.12.2012. 23:00
Božićna noć s odsjajem iz prošlih vremena

Foto: Velimir BRKIĆ



U Sukošanu postoji jedinstven običaj, loženje “goleda”, odnosno velikih koleda, vatri badnjaka u Badnjoj noći na otvorenom. Stoljećima je na centralnom trgu Gonja vrata, do 1962. godine i asfaltiranja trga, gorjela samo jedna “goleda”, od Badnjaka do Tri kralja


Mnogi stoljetni običaji u Sukošanu su s vremenom nestali, no rijetki su se sačuvali i do današnjih dana. Badnjak je jedan od najiščekivanijih dana u godini.
U Sukošanu postoji jedinstven običaj, loženje “goleda”, odnosno velikih koleda, vatri badnjaka u Badnjoj noći na otvorenom. Stoljećima je na centralnom trgu Gonja vrata, do 1962. godine i asfaltiranja trga, gorjela samo jedna “goleda”, od Badnjaka do Tri kralja.
– Tijekom noći Sukošancima bi se priključili i Debeljačani pa bi uz frite, vino, pjesmu i kolanje zajednički čekali zornicu. U starije doba nije bilo polnoćke već samo zornica koja bi započela u četiri sata ujutro, prisjećaju se Martinac, Franić, Dijan, Grginović i drugi stariji Sukošanci.
Odlaskom vatre iz Gornjih vrata svaki zaselak je započeo ložiti svoju “goledu” tako da ih je na ovaj Badnjak bilo 13, nedostajale su u Vanjakovima i na Vrljugi.
Shodno tradiciji mnogi su donijeli fritule i vino, a u ponoći su se skidali janjci i odojci s ražanja pa se uz pucanje petardi, raketa i vatrometa jelo, pilo i veselilo u božićnoj noći.
Usprkos elektronici uokolo nekoliko vatri zapjevalo se “U se vrime godišta” i druge božićne pjesme. Na trgu Gornja vrata oživjela je i božićna igra s mendulama, na pogađanje i tko će bliže zidu, pa je božićna noć podsjetila na one iz drugih vremena, pa i na vremena zabrana.
– Nekada se uz pomoć ‘garbure’ ili karabita pucalo iz ‘važova’ s poklopcem, govori Kezmić.
Badnjak je srećom bio znatno manje “eksplozivan” nego proteklih godina. Petarde i ostale pirotehničke naprave u “tihoj noći, svetoj noći” korištene su “škrtije”, u recesiji koja traje građani su ipak stegnuli remen.
Nakon prigodnog 45-minutnog programa koji su izvela školska djeca, uglavnom djevojčice, koje je uvježbala s. Antonija Topalović iz zajednice Klanjateljice Krvi Kristove, blagdan Kristova rođenja proslavljen je ponoćkom. Za jedinstvene božićne jaslice na oltaru Gospe Lurdske, pravo malo remek-djelo, sad već tradicionalno je zadužena ekipa predvođena Damirom Matošićem Šašulom.
Župna crkva Sv. Kasijana je bila puna vjerničkog puka. Euharistijsko slavlje je predvodio župnik don Tomislav Sikirić.
– Ove godine slavimo Božić u Godini vjere, poručio je župnik, istaknuvši da je vjera najdragocjeniji dar, biser koji treba čuvati kao najvrjednije obiteljsko zlato i prenositi na nove naraštaje.
Osvrnuo se i na aktualnu polemiku oko uvođenja zdravstvenoga odgoja u školski sustav.
– Molimo se usrdno na ovaj sveti Božić, kada nas je Bog posjetio u liku malog i nemoćnog djeteta, izručen našoj ljubavi, da ljubavi i to savršene ne ponestane u srcima naših ljudi, da naš narod opstane, da ne nestane u vihoru i nedaćama ovoga vremena, poručio je don Tomislav te je na kraju vjernike pozvao da poput svojih predaka ostanu vjerni Kristu i Crkvi.
Čestitajući svima svetkovinu Božića, župnik Sikirić, zaželio je da betlehemsko svjetlo uđe u svaku obitelj te ražari ljubavlju i mirom obiteljske domove.