Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Podijeljeno 400 porcija bakalara

Autor: Velimir Brkić

26.12.2012. 23:00
Podijeljeno 400 porcija bakalara

Foto: Velimir BRKIĆ



Jedan od ciljeva bakalarijade je i očuvanje običaja našeg naroda i našeg zavičaja kao dijela nacionalne kulturne baštine, rekao je Ivica Kero nakon što je zahvalio svima koji su doprinijeli da se bakalarijada održi


Ideja tadašnjeg ravnatelja Srednje škole Biograd prof. Bože Došena da se za Biograđane, žitelje okolnih naselja i goste na Badnji dan pripremi besplatni bakalar sasvim je zaživjela, traje već treću godinu.
Na Trgu dr. Franje Tuđmana učenici strukovnog odjeljenja kuhar-konobar SŠ Biograd predvođeni ravnateljem Ivicom Kerom i mentorom, profesorom kulinarstva Marinom Banovićem, podijelili su oko 400 porcija bakalara koje je doniralo nekoliko biogradskih hotela i restorana.
Nakon uvodnog slova srednjoškolskog ravnatelja i blagoslova župnika Ivice Mustaća mnogobrojni građani privučeni mirisom rado su degustirali kuharske varijacije bakalara.
– Jedan od ciljeva bakalarijade je i očuvanje običaja našeg naroda i našeg zavičaja kao dijela nacionalne kulturne baštine, rekao je Ivica Kero nakon što je zahvalio svima koji su doprinijeli da se ovaj događaj ostvari.
U naše krajeve bakalar je stigao preko Venecije. U 15. stoljeću donio ga je mletački trgovac Pietro Querini nakon povratka iz Norveške, gdje je doživio brodolom.
– Bez obzira na način pripreme, sušeni bakalar treba prethodno dobro omekšati. Nakon barem dva dana namakanja iz bakalara nestaje višak soli te se napije vode i spreman je za pripremanje slasnih blagdanskih delicija. Omekšali bakalar uvijek se stavlja kuhati u hladnu vodu. Od vruće vode bakalar se može stisnuti i otvrdnuti, objašnjava Banović.
Dodaje kako je bakalar ne samo visokokvalitetna i nutritivno bogata namirnica, nego i vrlo zahvalan za sve kulinarske kreativce, jer nudi mnogo različitih načina pripreme.
Badnjak je u Biogradu mirisao na ukusna jela spravljena od bakalara. Svi oni koji su željeli okusiti dobar zalogaj, ali nažalost i oni koji nemaju za kvalitetan obrok za Badnjak, vrlo brzo su napunili Trg dr. Franje Tuđmana. Bilo je mnogo ljudi na bakalaru i zbog toga, kažu upitani, jer nije bilo božićnica.
– U vjeri i nadi da će 2013. biti bolja od ove, dogodine bismo na Badnjak htjeli vidjeti puno više hotelijera i ugostitelja, ali i ljudi na bakalaru. Da naši sugrađani, gosti i dobronamjernici od gušta dođu probati ove tradicionalne delicije koje spremaju biogradski kuhari, kazao je gradonačelnik Ivan Knez.