Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Rezultati se očekuju krajem veljače

Autor: Ivan Stagličić

27.01.2010. 23:00
Rezultati se očekuju krajem veljače


Tradicionalna međunarodna akcija zimskog prebrojavanja ptica močvarica, koju u našoj zemlji organizira Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, okončano je prije dva dana, nakon pedesetodnevnog motrenja.
Širom Europe udruge i znanstvene organizacije za zaštitu ptica i prirode provodili su promatranje ptica na stotinama lokacija i procjenjivali veličinu njihovih populacija. Siječanj je za prebrojavanje močvarica pogodan jer je on najhladniji mjesec u godini te se smatra da su do tada sve ptice močvarice na svojim zimovalištima kada je na tim mjestima njihova koncentracija najveća. Smatra se i da još nisu započele s proljetnom seobom te zbog toga neće doći do dvostrukog prebrojavanja.
Močvarice su sve ugroženija skupina ptica zbog uništavanja močvarnih staništa širom svijeta. Ovogodišnjim prebrojavanjem pokušava se procijeniti reprezentativni dio populacije svake vrste i uspoređivanjem s prebrojavanjima iz prošlih godina procijeniti raste li im broj, opada ili je stabilan, kao i stupanj ugroženosti pojedinih vrsta. Na osnovu tih saznanja planira se zaštita najugroženijih vrsta, njihovih staništa i lokaliteta.
O rezultatima ove akcije se izvještava koordinatora za Europu putem nacionalnih koordinatora. Akcija se provodila i na području Zadarske županije, u Parku prirode Vransko jezero, rezultati će biti poznati krajem idućeg mjeseca kad se srede svi pristigli podaci s terena, kazao nam je predsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, Zdravko Podravec.