Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vukašina: Kad iziđem iz zatvora donijet ću vam ruku koja mi je podmetnula

Autor: Suzana Bandić

27.01.2010. 23:00
Vukašina: Kad iziđem iz zatvora donijet ću vam ruku koja mi je podmetnula

Foto: Filip BRALA



Tomislav Vukašina danas je tijekom završnog govora tužitelja Duška Berovića priredio pravu dramu ozlijedivši se kemijskom olovkom iznad desnog uha, udaravši se šakom po glavi i govoreći da nije kriv, da će se ubiti i da ne može to više slušati


Još jednom ponavljam kako nisam kriv. Kad iziđem iz zatvora donijet ću vam ruku onoga koji mi je drogu podmetnuo u auto – izlazeći danas iz sudnice Županijskog suda u Zadru rekao je Tomislav Vukašina (47) iz Turnja nakon što mu je  zbog preprodaje 159,02 grama kokaina izrečena nepravomoćna presuda u trajanju od četiri godine zatvora. U tu kaznu, njemu je uračunat boravak u pritvoru u kojemu se nalazi od ožujka prošle godine kada su ga na turanjskoj rivi policajci zatekli s opojnom drogom u njegovu “polu”.
– Sud nije povjerovao okrivljeniku jer je njegova obrana bila kontradiktorna i iskonstruirana s ciljem izbjegavanja kazne za počinjeno djelo. Osim toga, okrivljenik je specijalni recidivist, odnosno višestruko je osuđivan za isto kazneno djelo, kazao je sudac Boris Radman u obrazloženju presude.
Osvrnuvši se na detalje iznesene tijekom suđenja, Radman je napomenuo kako je Vukašina tvrdio da mu je droga podmetnuta dok je s prijateljima bio u kafiću, te da stoga on nije niti znao za nju. No, dodao je kako činjenica da je odmah i naglo automobilom startao u rikverc, čim je ugledao policijske inspektore Josu Bubnjara i Zvonimira Škaru, govori suprotno. Isto je, precizirao je Radman, i s njegovom tvrdnjom da mu je određena osoba podmetnnula drogu u automobil, jer on do samog izricanja presude tu osobu nije imenovao.
Sudsko vijeće Vukašini nije povjerovalo niti da je u PU zadarskoj sve priznao i potpisao zbog straha od policajca Edija Rogića kojega je tijekom policijskog ispitivanja tamo vidio jer iz dopisa PU zadarske proizlazi da on u navedeno vrijeme nije bio na radnom mjestu, a niti je on zaposlenik Odjela za narkotike.
Vukašina je mirno odslušao presudu od samog početka pa do kraja, no  tako nije bilo  tijekom iznošenja završnih riječi koje su prethodile presudi, a kada je u jednom trenutku u sudnici priredio pravu dramu.
Naime, čuvši stav tužiteljstva kojega je na današnjoj raspravi zastupao Duško Berović, nakon svega par rečenica koje je izgovorio, Vukašina se ustao govoreći “Ja ovo ne mogu slušati. Slušam to 20 godina. Radije ću se ubiti. Nisam kriv! Nisam kriv!” Potom je iz fascikla izvukao kemijsku olovku kojom se zagrebao iznad desnog uha i nastavio se udarati šakom po glavi sve dok ga u nakani samoranjavanja nisu spriječili pravosudni policajci. Ostatak govora županijskog Državnog odvjetnika Vukašina je odslušao s teškom mukom i suzama, a ništa bolje nije podnio ni završne riječi svog branitelja Zdenka Margarina koji je tvrdio isto što i njegov branjenik – da je pronađenih gotovo 16 dkg kokaina i preciznu digitalnu vagu u njegov “polo” netko pometnuo. To je obrazložio činjenicom da je Vukašina prije no što su ga u automobilu s drogom zatekli policijski inspektori za narkotike, više od sat vremena bio u obližnjem kafiću s trojicom prijatelja.
– Kakav je to diler koji bi tu količinu droge i vagu ostavio u autu bez nadzora više od sat vremena, upitao je odvjetnik Margarin jasno izrazivši potom i svoje nezadovoljstvo radom Sudskog vijeća koje, kako je kazao, nije htjelo prihvatiti prijedlog obrane da se ta trojica svjedoka ispitaju. No, istaknuo je, kako su saslušani obojica inspektora koji su tu večer uredovali i uhitili njegovog klijenta i čije je mišljenje Sud uvažio.
– Oba policajca su svjedočila po dva puta, a njihovi iskazi bili su različiti u dijelu koji se odnosi na boju i broj PVC paketića pronađenih u automobilu mog klijenta. Osim toga, oni su ga opisali k’o putujuću trgovinu droge kojemu još samo nedostaje razglas na krovu automobila kojim bi oglasio što prodaje – negodovao je Margarin završivši svoj govor riječima da bi Sudsko vijeće trebalo odbaciti optužnicu i njegova klijenta osloboditi.
Vukašina, koji se pridružio riječima svog branitelja, tada je još jednom ponovio kako u ovom slučaju nije kriv, te da mu je samim pritvaranjem na gotovo godinu dana već nanesena velika šteta pa čak i da ga sud na koncu i oslobodi.