Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zabok bitan za psihološki uzlet

Autor: Andrija Dešpoja

27.01.2010. 23:00
Zabok bitan za psihološki uzlet

Foto: Sebastian GOVORČIN



Vrlo im je bitan Tomeljak koji je sigurno među najboljim organizatorima igre u ligi. Prepun je iskustva i sposoban razigrati suigrače svojim asistencijama. Limitiranjem Tomeljaka napravio bi se važan posao – kaže Juran


Poraz od Splita (66:83) je već daleko iza košarkaša Borik-Puntamike koji svu svoju energiju usmjeravaju za nadolazeći prvenstveni ispit sa Zabokom u Jazinama. Pobjeda je imperativ, to je nesumnjiva činjenica koja je podigla mobilaziciju u redovima Puntamičana na visoku razinu. Nakon skoro tri mjeseca bez slasti pobjede treba upregnuti sve snage kako bi se izašlo iz krize rezultata, a protivnik sa sjevera Hrvatske dolazi osokoljen s dvije pobjede u nizu (Split doma, i Kaštel galerija u gostima) i sigurno ne misli imati obzira za trenutačne probleme Puntamičana. Igra zelenih u posljednje vrijeme ne ulijeva veliki optimizam, ali ipak nijedan gost zelenih ne dolazi u Jazine na šetnju već mora biti spreman na već tradicionalnu fanatičnu borbenost domaćih košarkaša. Visok stupanj motivacije i kohezija u obrani smjernice su koje je stručni stožer odredio bitnim za ostvarenje toliko željene pobjede. Potvrđuje to i Ivan Juran, pomoćnik Nevena Plantaka, koji ističe višestruku korist eventualne pobjede nad Zabokom.
– Nama bi ova pobjeda nad Zabokom značila više u psihološkom smislu nego bodovnom. Iako je svaki bod bitan, potrebno nam je to otpuštanje grča koji nas prati već par mjeseci. Istina, našoj seriji poraza uzročno nije na ruku išao vrlo težak raspored koji nas je zadesio nakon zaključivanja polovice prvenstva sa Dubrovnikom u Jazinama. Onda nas se dogodio taj neočekivani poraz u Šibeniku, da bi nakon toga izgubili prvi put u Jazinama od Trogira i nije se dalo vaditi na jakom i vrlo motiviranom Splitu – iznio je Juran neke uzroke crne serije Puntamičana i napomenuo da je bilo i za očekivati pad rezultata kad se pogleda neiskustvo te konstantni problemi sa ozljedama.
– Krenuli smo odlično u prvenstvo i ubilježili nekoliko fenomenalnih pobjeda i tada smo ponavljali da se ne može očekivati da ćemo moći nastaviti tako jednostavnim korakom prvenstveno zbog velikog neiskustva momčadi. Sklonost oscilacijama je primjetna, a nije ni toliko čudo ako se zna da nam čak šestorica igrača nikad nije igralo u Prvoj ligi. Pored svega toga ozljede nas nikako nisu zaobilazile, još od priprema gdje su nam dva stožerna igrača Ivanov i Mrva bili mjesec dana van terena što se osjeti u ovom poodmaklom stadiju sezone.
Kako doskočiti opasnim Zabočanima koji pucaju na plasman u Ligu za prvaka, pogotovo nakon poraza od Trogira koji je razbio tu sigurnost Jazina koji ste dosada imali?
– Prije svega treba krenuti od obrane koja nas je koštala većine ovih poraza koje smo doživjeli u posljednje vrijeme. Primali smo prevelik broj poena i evidentno je da kad svedemo protivnika ispod 70 poena da smo onda u većini slučajeva pobjednici. Za takvu obranu treba igrati usklađenu obranu koja kao jedno tijelo funkcionira na parketu. Jedno malo popuštanje dovodi do raspada sustava i ta koncentracija nam je u posljednje vrijeme bila ispod razine. Također u utakmici sa Zabokom važno je da uspijemo istovremeno limitirati njihovu vanjsku i unutarnju liniju. Vrlo im je bitan Tomeljak koji je sigurno među najboljim organizatorima igre u ligi. Prepun je iskustva i sposoban razigrati suigrače svojim asistencijama. Limitiranjem Tomeljaka napravio bi se važan posao, a u tu kategoriju definitivno spada i kontrola obrambenog skoka tj. sprečavanjem napadačkog skoka njihovih centara, naših bivših igrača Čulara i Krapića – izanalizirao je Juran protivnički roster i napomenuo da se u momčad vraća Olivari, dok je za subotnji ogled vrlo upitan Pavić.
– Ozljede nas prate od samog početka te smo i pred ovako važnu domaću utakmicu hendikepirani Pavićevom virozom koja ga je udaljila s treninga već nekoliko dana što ga čini upitnim i za utakmicu. Kod Olivarija je situacija krenula na bolje pa će konkurirati za sastav – zaključio je Juran.