Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Duboko modro more

27.01.2011. 23:00
Duboko modro more


Posjećenost je dosta velika, a nadam se velikom broju posjetitelja i večeras. Najveći broj posjetitelja jesu učenici i to srednje i osnovne škole, a imamo i dosta grupa vrtićke uzrasti. Međutim svaki put kad otvorimo izložbu imamo jako puno individualnih posjetitelja, dakle to su i stariji ljudi, ali i roditelji koji dovode djecu, bake i djedovi, stvarno raznovrsna publika, kaže Vujčić-Karlo


Najbolji način za  upoznavanje života Jadrana iz  prve ruke je ronjenje. Jednostavniji način od ronjenja jest  da posjetite Prirodoslovni odjel  Narodnog muzeja u Zadru u  kojem je trenutačno postavljena izložba “Flora i fauna Jadrana”. U tri prostorije, na 150  metara kvadratnih, prikazano  je 512 predmeta, od čega su 52  fotografije i 460 preparata biljnog i životinjskog porijekla.  Prikazano je 459 vrsta, od čega  je 51 biljna i 408 životinjskih  vrsta. Autorica ove opsežne  izložbe je kustosica Prirodoslovnog odjela NMZ Snježana  Vujčić-Karlo.
Od prepariranih rakova  do riba od gipsa i  stiropora
– Izložba predstavlja jedan  uži izbor iz našeg materijala  kojeg posjeduje Prirodoslovni  odjel. Radi se o različitim tipovima preparata, od trajnih  mokrih preparata u manjoj  mjeri, suho prepariranih preparata poput rakova, ljušturica, mekušaca, puževa školjaka  pa do onoga što će posjetiteljima vjerojatno biti najatraktivnije, a to su dermoplastični  preparati riba, objasnila je  Vujčić-Karlo što sve posjetitelji  imaju priliku pogledati na ovoj  izložbi. Za one koji ne razumiju jezik prirodoslovaca trajno mokri preparati, popularno  zvani kompoti, podrazumijevaju životinjice, uglavnom meke  građe, kao što su vlasulje, uronjene u neku otopinu koja ih  konzervira. Dermoplastični  preparati su preparati životinja, npr. ribe, koji se obrađuju  na način da im se skine koža i  dio kostura a zatim se na različite načine prepariraju. Od  gipsa, stiropora ili nekog drugog materijala napravi se model na koji se koža kasnije navuče tako da životinje izgledaju  vrlo stvarno i živo.
Izložba “Flora i Fauna Jadrana” otvorena je 8. prosinca  2010. godine, a na Odjelu za  sada imaju razloga za zadovoljstvo brojem posjetitelja.  Naime gotovo svakodnevno  ugošćuju grupe školaraca ali i  individualnih posjetitelja.
– Posjećenost je dosta velika,  a nadam se velikom broju posjetitelja i večeras. Najveći broj  posjetitelja jesu učenici i to srednje i osnovne škole, a imamo i  dosta grupa vrtićke uzrasti.  Međutim svaki put kad otvorimo izložbu imamo jako puno  individualnih posjetitelja, dakle to su i stariji ljudi, ali i  roditelji koji dovode djecu, bake i djedovi, stvarno raznovrsna  publika, kaže Vujčić-Karlo. Iako ograničeni prostorom i samo jednim kustosom u Prirodoslovnom odjelu trudit će se i  dalje da privuku što veću  pažnju javnosti.
– Imamo razne aktivnosti koje provodimo već dulji niz godina. Relativno nedavno postavili smo našu internetsku  stranicu, stalno smo prisutni u  svim medijima, interno smo  napravili jednu malu knjižicu  koju ćemo poslati po školama.  Izradili smo male suvenire koji  će na Noći muzeja prvi put biti  ponuđeni javnosti i mislim, s  obzirom na broj zaposlenika da  jednostvno ne možemo napraviti više, rekla je Vujčić-Karlo.  Unatoč nedostatku zaposlenika i ograničenju prostora u Prirodoslovnom odjelu prošle su  godine uspjeli postaviti dvije  izložbe, jednu veliku i jednu  malu. Ove godine koncentrirat  će se na dokumentiranje i brigu  o svojoj građi i pripremu velike  izložbe za slijedeću godinu,  dok će izložba “Flora i fauna  Jadrana” biti postavljena cijelu  godinu.
Godina posvećena  Odjelu
– Ova godina jednostavno mora biti posvećena samom Odjelu,  znači zbirkama u njemu i briga o  njima. Moramo fotografirati sve  predmete kojih ima 15 tisuća, a  to svakako nije mali posao.  Izložba koju smo planirali za ovu  godinu ipak neće biti ostvarena  nego je ona prebačena za slijedeću godinu, a radi se o izložbi  o flori i fauni oko Ninske solane.  Ove godine radit će se priprema  za tu izložbu što znači da će biti  potrebno puno odlazaka na teren, snimanje fotografija, odnosno napraviti jedno malo istraživanje koje će onda slijedeće  godine dovesti do toga da se  izožba može postaviti, najavila je  Vujčić-Karlo, jedina kustosica  ovog Odjela.
Iako će biti postavljena čitavu godinu za ljubitelje prirodoslovne muzejske građe “Flora i fauna Jadrana” svojom iscrpnošću predstavlja itekako  dostatno opsežnu građu za istraživanje i proučavanje. Ako je  još niste pogledali savršena prilika za to je večeras, na tradicionalnoj Noći muzeja kada  je ulaz u sve muzeje besplatan.