Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Osamnaest godina Otočkog bataljuna

27.01.2011. 23:00
Osamnaest godina Otočkog bataljuna


Mješoviti odred mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi Otok, poznatiji pod imenom Otočki bataljun, proslavio je 18. obljetnicu sudjelovanja ove postrojbe u akciji Maslenica. Kao što je poznato, pripadnici Otočkog bataljuna držali su jednu od najtežih crta dostignutih u akciji Maslenica, onu u naselju Pridraga, trpeći žestoki protunapad neprijatelja. 27. siječnja 1993. na Ražovljevoj Glavici ponad Škabrnje, poginuo je zapovjednik satnije Denis Špika. Tad je uz Špiku stradalo još 9 hrvatskih vojnika.
U Domovinskom ratu poginuli su još Miljenko Zorić, Dragan Špar i Danijel Grbin. Svih njih, kao i ostalih hrvatskih vojnika poginulih u Domovinskom ratu sjetili su se njihovi suborci, čelnici Darko Kasap i predsjednkna čelu s ratnim zapovjednikom Joškom Puljom, položivši vijenac kod središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar. Isto su učinili predstavnici Grada Zadra, dogradonačelnici Darko Kasap i Dražen Grgurović te predsjednik GV-a Živko Kolega.
Vijenac HRM-a položio je zapovjednik kontraadmiral Ante Urlić, a vijenac Oružanih snaga RH brigadni general Mladen Fuzul. U ime Zadarske županije, vijenac je položio župan Stipe Zrilić.
Ratni zapovjednik Joško Pulja ponovio je da Otočki bataljun nije bio postrojba samo otočana nego su njegovim redovima bili i branitelji iz Zadra te mnogih mjesta njegovog zaleđa. Ove godine, točnije 30. rujna, kazao je Pulja, proslavit će se 20 godina od osnivanja postrojbe koja je sudjelovala u obrani ne samo zadarskog zaleđa, nego i juga domovine.