Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Pet učenika u borbi za titulu najboljeg pekara

27.01.2011. 23:00
Pet učenika u borbi za  titulu najboljeg pekara


Prvo prvenstvo  pekara Poljoprivredne,  prehrambene i veterinarske  srednje škole Stanka Ožanića  održano je jučer u novoj  školskoj pekari i njemu je  pristupilo pet učenika trećeg  razreda. Školsko prvenstvo je  ujedno i prvenstvo Zadarske  županije te će prva dva s  njega steći pravo sudjelovanja na Državnom natjecanju koje će se održati u  Zadru 3. i 4. ožujka. Paralelno s prvenstvom za pekare održano je i prvenstvo za  prehrambene tehničare na  kojem je sudjelovalo devet  učenika.
– Ministarstvo obrazovanja  nas je molilo da organiziramo  natjecanje za pekare kao i za  prehrambene tehničare. Naša  škola je jedna od tri u Hrvatskoj koja ispunjava sve  potrebne uvjete za njihovo  održavanje, kaže ravnatelj  Škole Ivan Paštar i dodaje:
– Mi smo prošlu školsku  godinu napravili pekaru u  školi koja je od ove školske  godine počela s radom da  osiguramo budućim pekarima najbolje uvjete za školovanje. Nadali smo se kako  ćemo privući veći broj učenika u ovaj smjer. Nažalost to  se nije dogodilo. Sada ih u  trećem razredu imamo pet, a  u prvom svega dva i to je  pitanje hoće li se oni nastaviti  školovati. To je šteta jer su  pekari traženi na tržištu rada  i onaj tko završi školu pronaći  će odmah zaposlenje. Posljednje dvije, tri godine na  podjeli svjedodžbi pekari  najčešće ne bi došli jer bi  radili. Radi se o dobro  plaćenom zanimanju koje  upotrebom novih tehnologija  prestaje biti noćno zanimanje  kako je to sada bio slučaj.
Dodajmo kako su se pekari  jučer natjecali u izradi kroasana, a tema natjecanja  prehrambenih tehničara bila  je tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda.