Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Supružnici Gavran pokorili Zadar

27.01.2011. 23:00
Supružnici Gavran pokorili Zadar


Tekst i redateljska  palica Mire Gavrana, te izvrsna gluma njegove supruge  Mladene Gavran billi su i više  nego dovoljan razlog da u srijedu navečer napune Hrvatsko  narodno kazalište u Zadru. Tako su Zadrani konačno imali  priliku pogledati trostruko nagrađivanu predstavu „Najluđa  predstava na svijetu” koja  oduševljava i kritiku i publiku.
Čini se da je Gavran još jednom uspio nadmašiti samoga  sebe. Kao autor teksta poigrao  se s likovima koje je sve odreda  smjestio u svijet kazališta. Bez  imalo sustezanja Miro Gavran  se poigrao s ljudskom taštinom, te u svojoj predstavi o  predstavi prikazao lijepe, ali i  ružne strane kazališnog života.  Bez imalo sustezanja nije se  libio narugati redateljima,  glumcima, niti medijima iako  je i sam živo uključen u kazališni život. Baš zato njegova  predstava, dok ismijava sve  mane našeg modernog života,  toliko oduševljava jer nam dopušta da sve ono na što gledamo zabrinutim licem pogledamo sa smiješne strane.  Glavna i jedina glumica predstave  je Mladena Gavran koja je u  ovoj monokomediji zasigurno i  više nego dokazala svoj umjetnički i glumački talent. U sat  i pol vremena, koliko je predstava trajala izmijenila je dvanaest uloga, odradila zahtijevan glumački angažman i pokazala gledateljima dokle  može dosezati gluma. U trenutku dok je glumila čak šest  likova istovremeno Mladena  se nije niti jednom pokolebala  niti u tekstu niti u brzoj transformaciji.
„Najluđa predstava na svijetu” odigrana je u godinu dana čak 50-ak puta. Dobila je  odlične kritike i uvijek iznova  oduševljava publiku gdje god  da Teatar Gavran gostuje. Miro Gavran za predstavu je dobio nagradu „Marin Držić” koju dodjeljuje Ministarstvo kulture, nagradu „Ivan Raos” koju dodjeljuje Udruga Raosovi   dani dok je Mladena Gavran  za istu predstavu dobila godišnju nagradu „Vladimir Nazor”.
Radnja priče vrti se oko pripremanja predstave u loše stojećem kazalištu. U predstavi  glume četiri glumca, od kojih  tri propala ili loša, a režiser je  Slovenac pun sebe koji nema  ni najmanjeg poštovanja prema dramskim tekstovima. U  cijelu priču uvedene su naravno i zakulisne intrige, ljubomora i tračevi. Sve to naravno  rezultira „čupanjem kose” i  medijskim skandalom, uz obavezne tužbe s obadvije uvrijeđene strane, da bi na kraju  jedina prava glumica u kazalištu predstavu odglumila sama.  Naravno svi ovi zapleti  izazivaju salve smijeha publike.
Nakon višestrukog aplauza glumica je s pozornice  otišla zadovoljna još jednim  uspjehom, a publika barem  na nekoliko sati nasmijana  jer se svim problemima s kojima se susreće i u stalnom  životu barem nakratko nasmijala u lice.