Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svodnici izbjegli ročište, a uskoro nastupa zastara

27.01.2011. 23:00
Svodnici izbjegli ročište,  a uskoro nastupa zastara


Bračni par Kostić, Ljubo (40) i Gordana (35), u unajmljenom su apartmanu u Sukošanu organizirali prostituciju i uzimali polovinu zarade. Uhićeni su nakon što im se na novinski oglas javio prikriveni policajac koji je za dogovorene usluge D.T. platio 600 kuna označenim novčanicama


Bračni par Ljubo  (40) i Gordana Kostić (35) iz  Vinkovaca, protiv kojih se na  Općinskom sudu u Zadru vodi ponovljeni postupak zbog  organizacije prostitucije tijekom 2004. godine u Sukošanu, još je jednom izbjegao dolazak na zakazano  ročište pa je glavna rasprava u  postupku, koji se bliži apsolutnoj zastari, odgođena za  veljaču. Pred početak glavne  rasprave Gordana Kostić telefonski je sutkinji Ani Zrilić  opravdala svoj nedolazak kazavši kako ona nije zaprimila  poziv te da više ne stanuje na  prijavljenoj adresi te da je ona  za datum i vrijeme rasprave  doznala od jedne svjedokinje  u postupku. Gordana je  opravdala i svog supruga Ljubu protiv kojega je određen  disciplinski pritvor i raspisana  tjeralica. Sutkinji je rekla da  on trenutačno boravi u Austriji ne željevši pritom otkriti  ni svoju, a ni njegovu adresu,  očito svjesna činjenice kako ih  od apsolutne zastare dijeli tek  nekoliko mjeseci.
Zaradu s prostitutkama  dijelili po pola
Bračni par je prema optužnici od veljače 2004. godine do 8. veljače 2005. godine  iznajmio apartman u Sukošanu koji je od Dragana  Čačića zakupila Gordana Kostić kako bi u njemu Ljubina  prijateljica D. T. i još nekoliko  djevojaka mogle pružati seksualne usluge muškarcima.  Zaradu su prema prijašnjem  dogovoru dijelili, a “mušterije” su nalazili putem oglasa  koje su objavljivali u Zadarskom listu i Zadarskom regionalu. Uz oglas su naveli  broj Ljubina mobitela na koji  se u većini slučajeva javljala  njegova supruga Gordana.  Ona bi potom, prema optužnici, “mušterije” povezivala  s D.T., koja se predstavljala  kao Nikol. Nakon pruženih  seksualnih usluga, “Nikol” bi  novac predavala Ljubi. Osim  nje, kod Ljube su kratko vrijeme tijekom lipnja i listopada  2004. godine radile još dvije  djevojke, Slađana iz Zagreba,  lažnog imena Maja, i Tomislava iz Vinkovaca, lažnog imena Natali. Cijena usluga kretala se od 300 do 700 kuna, a u  nepravomoćnoj presudi koja  je Ljubi izrečena u 11. ožujka  2006. godine izračunato je da  je “Danijela “Nikol” tijekom  250 dana, koliko je radila,  zaradila najmanje 120 tisuća  kuna.
Nepravomoćno osuđen  na deset mjeseci zatvora
Kostić je otkriven 8. veljače  2005. godine kada je prikriveni istražitelj Policijske uprave zadarske stupio u kontakt s  D. T., odnosno Nikol te joj  nakon dogovora o seksualnoj  usluzi platio 600 kuna koje su  u dogovoru s istražnim sucem  bile označene. Ona je novac  odmah uzela i predala Ljubi  Kostiću koji je potom  uhićen.
Po okončanju prvotnog  sudskog postupka na kojem je  glavna svjedokinja, D.T. mijenjala svoj iskaz najprije tvrdivši da je ona bila Kostićeva  ljubavnica te da su zajedno  dogovorili “biznis” i dijelili zaradu, a potom to i porekla,  Ljubo Kostić je nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru proglašen  krivim za kazneno djelo podvođenja, odnosno organiziranja prostitucije te je osuđen  na deset mjeseci zatvora i  novčanu kaznu od 200 prosječnih dohodaka, što je iznosilo 29.169 kuna.
Osim toga, tadašnji predsjednik sudskog vijeća Boris  Radman odredio je i da se  Kostiću oduzme imovinska  korist od oko 170.000 kuna  koliko je po procjeni zaradio  od prostitucije. U žalbenom  postupku Županijski sud u  Zadru je zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog opisa u  presudi “slučaj” vratio na ponovno suđenje.
Kostiću se za isto kazneno  djelo sudilo i na Općinskom  sudu u Rijeci, a njegovoj supruzi, tadašnjoj vlasnici obrta  “Ljubo” u Zadru, suđenje je u  ovom zadarskom postupku bilo odgođeno zbog trudnoće.