Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Unutar objekata mali trgovi u dalmatinskom štihu

27.01.2011. 23:00
Unutar objekata mali trgovi  u dalmatinskom štihu


Prema Detaljnom planu uređenja Crvene kuće, na ovom predjelu trebalo bi niknuti cijelo jedno novo naselje koje još predviđa zgradu sa socijalnim stanovima i zgradu za potrebe MORH-a te niz pratećih sadržaja kao što su pošta, banka, vrtić pa i nova osnovna škola


Ako vremenske  prilike posluže graditelje,  zgrada POS-a i zgrada za stradalnike Domovinskog rata  mogle bi biti gotove prije roka.  Kao što je poznato, u lipnju  prošle godine u Crvenim  kućama počela je izgradnja  dviju zgrada za potrebe poticajne gradnje i za zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata. Obe zgrade s po 65  stanova, u području nekadašnje vojarne JNA, gradi  građevinsko poduzeće Osijek  Koteks iz Osijeka.
– Investitor zgrade za stradalnike koju mi zovemo objekt A2 je Ministarstvo zaštite  okoliša, prostornog uređenja i  graditeljstva RH. Investitor  objekta A5 ili POS-a je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.  Obe zgrade su gotovo identične. Razlikuju se u nekim  manjim arhitektonskim detaljima i u razmještaju stanova. Rok izgradnje POS-ove  zgrade je sredina kolovoza  ove godine, a zgrade za stradalnike sredina studenog, rekao nam je pomoćnik šefa  gradilišta Asmir Žunić.
Za sada su graditelji brži od  ugovorenih rokova u pojedinim fazama gradnje. Brži od  roka na zgradi POS-a su oko  15 dana, a na zgradi za stradalnike čak oko 20. U prijevodu, to znači da su radovi  na konstrukciji zgrade za stradalnike već gotovi te da je za  završiti ostalo još oko 20 posto  zidarskih radova. Paralelno,  izvode se obrtnički i instalaterski radovi. Na zgradi POS-a  završeno je oko 80 posto radova na konstrukciji. Prema  ugovorenoj dinamici, ti radovi  trebaju biti gotovi do 15. ožujka. Ako vrijeme dopusti, kaže  Žunić, najvjerojatnije će konstrukcija biti gotova i prije.
– Prema detaljnom planu  uređenja zgrade mogu imati  najviše pet katova. Stoga  ćemo morati ukopati podrumsku etažu. Objekt je podijeljen  u tri dilatacije, od koje dvije  imaju dva lifta, a treća jedan  lift veće nosivosti, do 8 osoba i  630 kg. Svaka etaža ima po  dvije stambene jedinice pa se  očekuje da neće biti gužve u  liftovima, govori Žunić.
U konačnici objekt će izvana imati dalmatinski štih, s  malim trgom unutar objekta.  Predviđeno je da na svaki trg,  u slučaju potrebe, može prispjeti vatrogasno vozilo. Prema  Detaljnom planu uređenja  Crvene kuće, na ovom predjelu trebalo bi niknuti cijelo  jedno novo naselje koje još  predviđa zgradu sa socijalnim  stanovima i zgradu za potrebe  MORH-a te niz pratećih sadržaja kao što su pošta, banka,  vrtić pa i nova osnovna škola.  Bit će to još jedan doprinos  urbanizaciji ovog prilično napučenog, ali infrastrukturno  nerazvijenog gradskog područja.
 


Franto kreće s radovima na infrastrukturi




Već u ponedjeljak kreću radovi na infrastrukturi. Izvođač radova  vrijednih 7,7 milijuna kuna koje financira Grad Zadar je zadarski Franto.  Njegov zadatak je izgraditi sustav vodoopskrbe, odvodnje i struje u cijelom  obodu oko novog naselja u Crvenim kućama, tako da će se i stanari ulica  Frana Kršinića, Krste Odaka, Ive Mašine, Josipa Hatze i dr. moći priključiti  na sustav odvodnje. Zadarska Elektra priprema i dvije nove trafostanice  unutar naselja. Franto će napraviti i novu prometnicu unutar naselja.


 


Nezadovoljstvo rasporedom prostorija


Projekt POS Crvene kuće pratilo je nezadovoljstvo potencijalnih  stanara. Mnogi su odustali ne samo zbog previsoke cijene za poticajnu  stanogradnju, kreditne nesposobnosti, nego i zbog navodnog lošeg  rasporeda prostorija unutar stanova.
U Osijek Koteksu se nisu htjeli miješati u projekt i zamisli arhitekata iz  kuće „Arhitekti Paulić” iz Zagreba, dodajući samo da se u gradnji koriste  visokokvalitetni materijali te da je nadzor, budući da se radi o državnim  investicijama, vrlo strog. Stoga se ugrađeni materijali redovito daju na  atest. Prema izvještaju APN-a od 31. prosinca 2010., od 65 stanova  POS-a prodano je 56.


 


Lopovi ordiniraju na gradilištu


Graditelji na Crvenim kućama su nam se potužili da u posljednje vrijeme imaju problema i s lopovima. Naime, gradilište je pomalo izolirano, nalazi se u borovoj šumici, pa je do sada tri, četiri puta bilo na meti kradljivaca, o čemu je obaviještena i zadarska policija. Sreća je, kažu graditelji, da su otuđeni manje vrijedni materijali i predmeti, ali da će se uskoro na gradilištu instalirati vrjednija oprema pa će se morati angažirati i zaštitarska služba.