Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Maraština Srećka Troskota šampion “Vinkova 2013.”

Autor: Ante Vidović

27.01.2013. 23:00
Maraština Srećka Troskota šampion “Vinkova 2013.”

Foto: Zvonko KUCELIN



Na degustaciju su pristigla 178 vina iz Zadarske i Šibensko-kninske županije od kojih su sedamdeset i devet nagrađena medaljom prema metodom ocjenjivanja 100 bodova, koje je provela stručna komisija


Maraština Srećka Troskota iz Zadra proglašena je šampionom 16. po redu stankovačke degustacije vina “Vinkovo 2013.” koja je održana u subotu u Domu kulture Stankovci u organizaciji Općine Stankovci. Na ovogodišnjoj degustaciji maraština se posebno ocjenjivala. Od nje se nastoji stvoriti vinski brand Ravnih kotara i Zadarske županije. Na degustaciju su pristigla 178 vina iz Zadarske i Šibensko-kninske županije od kojih su sedamdeset i devet nagrađena medaljom prema metodom ocjenjivanja 100 bodova, koje je provela stručna komisija.
Šampionom su proglašeni i muškat PZ Maslina i vino iz Polače u kategoriji bijela vina u postupku proizvodnje, kupaža syrah i merlot Perislava Zrilića iz Benkovca u kategoriji crna vina u postupku proizvodnje, desertno vino na tržištu Bože Bačića iz Podgrađa, Syrah Željka Vrsaljka iz Nadina u kategoriji crna vina na tržištu i Trebiano toscano Zlatka Kaštelanca iz Polače u kategoriji bijela vina na tržištu.
Načelnik Općine Stankovci podsjetio je kako je u 16 godina u Stankovcima degustirano više od 2.400 uzoraka vina.
– Kada smo započeli s organiziranjem naše degustacije govorili smo da je ona gospodarska, edukativna i promidžbena. Oko edukativnog ste napredovali najviše. Sada moramo raditi na promidžbi, da teški trud i muku koje ulažete u vinograde, znanje koje ste stekli i pretočili u podrume pomalo kapitalizirate i živite od svog rada, rekao je Baradić okupljenim vinarima.
Da je vinogradarstvo zahtjevan posao potvrdio je i Željko Vrsaljko iz Nadina čije je crno vino proglašeno šampionom u kategoriji crnih vina koja su izašla na tržište.
– Vinarstvo je izazovan i zahtjevan posao. Vino traži trud, nježnost i muku. Kada govorimo o tržištu vinari kao i svi ostali proživljavaju teške trenutke, međutim, to nije razlog da se predamo. Degustacije poput ove u Stankovcima pridonose promociji vina i nas vinara. Uz Stankovce tu je i degustacija u Polači, Nadinu i Benkovcu. Moramo ih nastaviti njegovati. Iz njih smo svi mi krenuli i stasali u vinare, kaže Vrsaljko.
U subotu je organizirana degustacija za osobe iz javnog života koja su ocjenjivala najboljih deset vina prema izboru struke. Najbliži mišljenju struke bili su novinar Mario Vuksan i diplomirani građevinski inženjer Vice Tadić.