Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Paški karnevalski spektakl

Autor: Velimir Brkić

27.01.2013. 23:00
Paški karnevalski spektakl


Bogati program sastoji se od natjecanja karnevalskih grupa, izbora za miss, nagradnih igara za posjetitelje te puno dobre karnevalske glazbe i zabave


Pag nije samo grad sira, čipke, soli i zabave na Zrću već i pravi grad karnevala. Karneval se nekada održavao samo zimi, a od 1959. godine održava se i ljeti.
Nakon spektakularne ljetne završnice popularnih Jadranskih igara Pag će drugog dana veljače postati mjesto održavanja Karnevalskih igara u organizaciji Grada Paga i agencije Adria events.
– Protekle dvije godine domaćin završnice je bila Rijeka u sklopu Riječkog karnevala, međutim, zbog odlično odrađenog domaćinstva prigodom finala Jadranskih igara te primjerene suradnje grada i agencije igre su se preselile u Pag i tako dodatno obogatile ovdašnja tradicionalna karnevalska događanja, rekao je Miroslav Krzyk koji je osmislio i Jadranske i Karnevalske igre.
Tako će pored Dječjeg zimskog karnevala, pučke drame Robinja, Paškog kola, pučkih napjeva i ričavca program karnevala obogatiti i Karnevalske igre.
– Bogati program sastoji se od natjecanja karnevalskih grupa, izbora za miss, nagradnih igara za posjetitelje te puno dobre karnevalske glazbe i zabave, najavljuje Krzyk.
Uz neizbježne televizijske kamere ovogodišnja završnica zaista nudi najbolje od najboljih ekipa koje su se ikada natjecale u ovakvoj vrsti igara. Ekipe su svoje ime stekle natjecajući se na poznatim Jadranskim igrama, međutim, maškarana inačica donosi sasvim nešto drugo.
– Maškarane ekipe su Solin, Rab, Ploče, Primošten, Matulje, Malinska, Rijeka i Pag, nabraja.
Jake snage predvodi prije svega domaćin Pag koji su aktualni viceprvaci Jadranskih igara, zatim Primošten koji su aktualni viceprvaci Karnevalskih igara ali i prvaci Jadranskih igara 2011.
– Dolazi i ekipa Raba, dvostruki sudionik finala Jadranskih igara, ekipa Ploča, sudionik prošlogodišnjeg finala Jadranskih igara, ekipa Solina, hrvatski i međunarodni prvak Jadranskih igara, te nezobilazna ekipa Matulja koja je branitelj naslova Karnevalskih igara te prvi pobjednici Jadranskih igara 2010. godine, objašnjava Krzyk.
Ekipa Matulja i Paga nikada u povijesti sudjelovanja na Karnevalskim i Jadranskim igrama nisu izgubile u igri potezanja konopa te će napokon imati priliku pokazati tko je bolji.
– Osim njih dolaze i spretne ekipe Malinske i Rijeke, redovitih sudionika Karnevalskih igara koji svakako mogu iznenaditi, dodaje.
Za pobjednički pehar ekipe će se boriti u igrama drvosječa, skakanje u vrećama, nošenju kašeta, držanju krigle te potezanju konopa.
– U šarolikom programu u duhu maškara osim završnice Karnevalskih igara za odrasle, izbora miss i nagradnih igara, bit će tu i program za osnovnoškolce. Jednostavno, velika fešta uz puno smijeha, zabave, iznenađenja i borbenosti, zaključio je Miroslav Krzyk.
Po onome što nam najavljuju finalisti, za očekivati je istinski spektakl na otoku Pagu.