Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Šestan: Za A reprezentaciju potrebna je viša razina

Autor: Šime Ćurko

27.01.2013. 23:00
Šestan: Za A reprezentaciju potrebna je viša razina


Imali smo četiri dana okupljanja u Rovinju gdje su bili igrači do 21 godine iz Prve A lige i svi smo mi podjednake kvalitete. Bude li netko od nas želio u A reprezentaciju neće moći ostati na ovoj razini – kaže Šestan


U manje od četiri godine, koliko se bavi odbojkom, dogurao je do B reprezentacije. Kapetan je juniorske reprezentacije i jedan od najboljih igrača u svom klubu. A trebao je biti – nogometaš!
– Trenirao sam četiri godine nogomet, ali nisam baš previše razmišljao o tome da će mi nogomet jednoga dana biti posao. Išao sam na treninge da nekako popunim slobodno vrijeme i sve sam to shvaćao kao igru – kaže Filip Šestan (1995.), odbojkaš Zadra koji je u kratko vremena pokazao silan napredak. Pomoglo je i to što je Zadar u ljeto 2011. sretno i spretno iz Prve B ušao u Prvu A ligu.
– Ništa ne bi bilo da nisam imao dobar rad u klubu. Toga sam itekako svjestan.
Odbojkom se počeo baviti, kao i nogometnom – iz zezancije.
– Prijatelji su me nagovorili. Ljeti bismo igrali odbojku na pijesku pa su me pozvali da se upišem u klub. Poslušao sam i nisam pogriješio.
Ne samo da nije pogriješio, nego je Šestan zapravo sjajno pogodio. U reprezentaciji je brzinski napredovao iz kadetske u juniorsku, a evo ga sada i na vratima seniorske selekcije.
– Za seniorsku reprezentaciju treba napraviti korak više. Imali smo četiri dana okupljanja u Rovinju gdje su bili igrači do 21 godine iz Prve A lige i svi smo mi podjednake kvalitete. Bude li netko od nas želio u A reprezentaciju neće moći ostati na ovoj razini. Za vrhunsku odbojku to nije dovoljno.
Raznovrsnost pozicija
No, ovom što sada Šestan igra Zadru je itekako dovoljno. Na početku sezone kada smo pisali roster momčadi Marin Masnić za svakog igrača je rekao na kojoj poziciji igra. Za Šestana nije mogao precizno reći koje mu je radno mjesto u momčadi, jer Šestan zapravo igra sve. Jedino još nije bio, makar koliko je nama poznato, libero.
– Najbliži sam poziciji srednjeg blokera, ali sada sam često puta primač, pa i korektor. Zapravo, pozicije u momčadi su nevažne. Bitna je momčad, a kako će se tko od nas u tome snaći i na kojem će mjestu igrati je u drugom planu.
Zadar očekuje nastavak sezone u Skupini II Prve A lige s dva uzastopna poraza na gostovanjima (Zagreb, Daruvar).
– Nažalost, te dvije jako bitne utakmice odigrali smo unutar dva dana, a dosta nam je važnih igrača nedostajalo. Bez obzira na to ne odustajemo od našeg cilja, a to je plasman na jedno od prva dva mjesta i ulazak u razigravanje za prvaka, odnosno sljedeće sezone u Skupinu I.
Izvedbe Zadra u prvom dijelu sezone bile su dosta promjenjive, nekad vrlo dobre, drugi put neprepoznatljivo loše.
– Nismo uvijek igrali onako kako se to od nas očekivalo, ali nismo ni imali neki veliki kiks. Možda je to jedino domaći poraz od Daruvara. To je sigurno bila naša najlošija utakmica ove sezone.
Zadar je lani imao vrlo loš početak, ali i sjajan nastavak sezone. U tom kontekstu mnogo puta spominjan je angažman Marija Grubišića na poziciji tehničara.
– Nedvojbeno je da se naša igra jako podignula nakon dolaska Grubišića. Prije njega tehničar je bio Luka Bakale koji je imao jako dobrih reakcija. No, najveći mu je problem bio nedostatak iskustva. Osim toga, prije dolaska Grubišića samo je Antonio Surać imao iskustvo igranja u Prvoj ligi.
Odbojkaške putešestvije
Odbojka je u svjetskim okvirima silno popularan sport. No u Hrvatskoj godinama stagnira, čak i nazaduje. Muške reprezentacije nema na velikim natjecanjima, a i djevojke su stalno u problemima. Kada se govori o odbojci uglavnom se spominju otkazi, neplaćene dnevnice, smjene izbornika, osnivanje novog saveza…
– Istina, situacija s odbojkom nije sjajna. Ne znam koji su razlozi svih tih problema s reprezentacijom, a kad je riječ o odbojci u Zadru osjeti se da nismo u prvom redu popularnosti. Djeca, posebno muška, teško se odlučuju za bavljenje odbojkom. Prva je košarka, potom nogomet, a tek onda svi ostali. Odbojka je sport u kojem mnogo toga ovisi o vlastitoj upornosti, jer bez toga nekad je teško naći motiv za treniranje i igranje utakmica. Opet, svi se nadamo boljim danima i da je sve ovo samo prolazna kriza.