Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadrani nanovo otkrili ljepote rodnoga grada

Autor: Anamarija Bilan

27.01.2013. 23:00
Zadrani nanovo otkrili ljepote rodnoga grada

Foto: Marin GOSPIĆ



Gdje započeti priču o Zadru koji je stariji od Rima, o gradu sa sedam bazilika, 36 crkava, četiri nebeska zaštitnika i 25 dragulja, započeo je Nenad Marčina predavanje o gradu i time svoje sugrađane uveo u sat i pol vremena dugu povijesnu šetnju po gradu


Besplatni razgled grada, nazvan “Zadrani, turisti u svom gradu”, koje već tradicionalno organizira Udruga zadarskih vodiča Donat u sklopu Noći muzeja, u petak navečer je privukao velik broj građana. Više od pedeset Zadrana, unatoč hladnoći, došlo je na Narodni trg ispred Gradske lože, gdje je bilo mjesto sastanka, kako bi u pratnji troje vodiča naučilo nešto novo ili obnovilo svoje znanje o tisućljetnom gradu u kojem žive.
 – Svrha Noći muzeja je da muzeji predstave baštinu i svoj sadržaj, a mi isto tako želimo pokazati povijesno-kulturnu baštinu Poluotoka uz koju mnogi svakodnevno prolaze i ne stignu je istražiti. Građane smo tijekom sat i pol vremena proveli po staroj gradskoj jezgri i upoznali ih s najvažnijim spomenicima i znamenitostima kao što su Kalelarga, katedrala, Forum, crkva sv. Krševana i ostale, rekao je vodič Ivica Škriljevački, koji je zajedno s kolegama Nenadom Marčinom i Ivanom Dundović proveo Zadrane po njihovom gradu.
 “Znanja nikad dosta”
Vodiči ističu da su zadovoljni odazivom građana kako ove tako i proteklih godina. Naime, turistička tura “Zadrani, turisti u svom gradu” održava se već tradicionalno pet godina za redom u sklopu Noći muzeja i Zadrani su naviknuli na nju te se odazovu u vrlo velikom broju.
– Naše geslo je “Znanja nikad dosta” i pod tim geslom želimo naše znanje prenijeti svojim sugrađanima jer je u današnje vrijeme potrebna permanentna edukacija, istaknuo je Nenad Marčina, predsjednik udruge vodiča Donat te dodao da je udruga vrlo aktivna u brojnim projektima. Najavio je organizaciju susreta arheologa iz srednje i južne Hrvatske, odnosno od Zadra do Dubrovnika.
 – Mislim da je vrlo bitno i dobro da organiziramo ovakve turističke ture za naše sugrađane, jer su ljudi često stranci u svome gradu i ovo je izvrsna prigoda da saznaju nešto više o gradu u kojem žive. Naime, sve što se nauči često kroz život izgubimo i ovo je prilika da se to znanje ponovi, a možda netko i nauči nešto što prije nije znao istaknula je Ivana Dundović.
Vodiči su istaknuli kako i dalje namjeravaju organizirati besplatne ture za građane Zadra, koje inače tijekom godine još održavaju i na dan vodiča te na blagdan Svetog Krševana, a sve s ciljem boljeg upoznavanja građana s gradom i njegovom bogatom povijesti.
 – Gdje započeti priču o Zadru koji je stariji od Rima, o gradu sa sedam bazilika, 36 crkava, četiri nebeska zaštitnika i 25 dragulja, započeo je Marčina predavanje o gradu i time svoje sugrađane uveo u sat i pol vremena dugu povijesnu šetnju po gradu. Okupljeni su ga pratili s velikim zanimanjem. Bilo je i onih koji su već bili u šetnji s vodičima, ali su ipak htjeli ići i ove godine.
U šetnji Zadrani svih generacija
– Došli smo jer smo htjeli o našem gradu naučiti nešto više nego što piše u povijesnim udžbenicima. Sami smo došli, nitko nas nije poslao. Bili smo i prošle godine i svidjelo nam se i ove smo godine opet htjeli vidjeti gdje ćemo ići jer su nas lani vodili i po muzejima, rekli su Toni, Lucijan, Lovro i Petra, zadarska djeca u dobi od 11 i 14 godina. Istaknuli su da ih se prošle godine najviše dojmio Muzej antičkog stakla gdje su imali priliku gledati kako se puše staklo i kako se rade posude od stakla. Dodali su da lani nisu išli u Prirodoslovni muzej, a ove je godine on u ruti ture s vodičima pa su ga htjeli posjetiti.
Osim ovako mladih građana, u šetnji uz vodiče okupilo se Zadrana svih dobi od djece do umirovljenika i svi su s velikom pozornošću slušali što im vodiči imaju reći o njihovom gradu te koje će im tajne otkriti.
 – Hvala Bogu da su ovo organizirali. Htjela sam ići i prijašnjih godina, ali zbog posla sam bila spriječena i bilo mi je žao što sam to propustila. Ipak, ove godine sam čula da opet organiziraju šetnju i nisam to htjela propustiti pa sam došla. Mislim da je izvrsno ovo što rade, da se imamo priliku upoznati sa znamenitostima grada u kojem živimo. Ovo je vrlo pohvalno, rekla je jedna gospođa koja je htjela ostati anonimna, a koja je jučer sa zadovoljstvom sudjelovala u šetnji.
I ostali građani složili su se s njom i rekli da je vrijedilo šetati sat i pol vremena i ponovno se upoznati sa svojim gradom i svim zanimljivostima koje krije ovaj biser Jadrana.