Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

O Denisu Špiki bi se u nekoj drugoj zemlji snimio film

27.01.2014. 23:00
O Denisu Špiki bi se u nekoj drugoj zemlji snimio film


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod velikog kamenog križa na Ražovljevoj glavici ponad Škabrnje, jučer je završeno obilježavanje 21. obljetnice Vojnoredarstvene operacije Maslenica. Na jučerašnji dan, prije 21 godinu, na istom mjestu je poginuo zapovjednik 2. satnije Otočkog bataljuna Denis Špika.
Kako je rekao njegov zapovjednik Joško Pulja, bilo je to vrijeme kad je srbočetnički agresor izvršio protunapad na položaje Hrvatske vojske na Ražovljevoj glavici i kad su stradali svi branitelji. Špika je poginuo herojskom smrću, odbivši napustiti položaj dok se ne izvuku svi njegovi ranjeni suborci.
Vijence na kameni križ uz mnogobrojne hrvatske branitelje i predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, položili su i ministar hrvatskih branitelja Predrag Fred Matić i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Robert Hranj, koji je rekao da je Maslenica bila veličanstvena vojna pobjeda s dalekosežnim posljedicama. Ona je bila početak kraja okupacije i ostvarenja sna o slobodi, istaknuo je to i ministar Predrag Matić.
– Operacija Maslenica imala je sve elemente filmske priče. Imali smo uvod, zaplet, obrat i rasplet, ali i po prvi put su u u ovoj operaciji sudjelovale sve glavne hrvatske vojne postrojbe. Pokazali smo tad neprijatelju što ga čeka dvije godine kasnije, ali on to nažalost nije shvatio. Pogibija Denisa Špike na ovom mjestu govori o tome kakvi su bili hrvatski branitelji. To je priča o jednom zapovjedniku koji ne ostavlja svoju vojsku i ostaje do kraja, a da smo u nekoj drugoj zemlji o tome bi se napravio film.
Hrvatski ministar pozvao je sve branitelje na zajedništvo i da ne dopuste da ih razdvajaju nikakva sitna politikanstva.