Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lovci sačmom na Ninskoj solani istrijebili jednu od najrjeđih ptica u Hrvatskoj?

27.01.2017. 23:00
Lovci sačmom na Ninskoj solani istrijebili jednu od najrjeđih ptica u Hrvatskoj?


Strogo zaštićena vrsta ptica, patka utva, koja se gnijezdi na području Ninske solane te na Dinjiškoj solani, gotovo je istrjebljena, a ornitolozi sumnjaju da su uzrok – lovci. Početkom siječnja na području Ninske solane pronađeno je desetak uginulih jedinki, koje su zbog sumnje na ptičju gripu odmah upućene na analizu u Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta.
– Utve smo u Centar na peradarstvo na analizu slali dvokratno, a rezultat je bio negativan na ptičju gripu, drugi uzrok uginuća nije se utvrđivao. Ono što sam ja vidio u prvom slučaju je da su nedostajale glave, međutim, treba napomenuti da je glave mogo otkinuti neki strvinar i nakon uginuća zbog bilo kojeg razloga. Posebnih rana nisam zamijetio, rekao je veterinar Branislav Kukuruzović iz Veterinarske stanice Zadar na Bokanjcu. Na upit mogu li uzrok pomora utvi biti ekstremne hladnoće u siječnju, Kukuruzović kaže kako je teško povjerovati u to.
Zbog svega su se na noge digli ornitolozi, osobito ornitološko društvo “Brgljez Kamenjar” iz Žrnovnice na čelu s predsjednikom Ivicom Lolićem. U prvom slučaju uginule utve našao je na istočnim bazenima soli prijatelj društva iz Zadra Ivan Dević, a u drugom na još četiri uginule utve naišao je Lolić, u redovnom zimskom monitoringu na velikim bazenima soli, gdje se ta vrsta uglavnom i zadržava. Na teren su pozvali policiju, te alarmirali Agenciju za zaštitu prirode i okoliša.
– Utva je strogo zaštićena, u Europi ih je jako malo, a prvo gniježđenje u nas ikad zabilježeno je lani u Dinjiškoj na Pagu, iz kojeg imamo oko sedam pačića. Utve zimuju na području Nina. Kod prvih obilazaka uočili smo 30-ak pataka, a sad ih je ostalo svega 7-8 koje viđamo u Ninskoj solani, kaže Lolić.
– Prema stanju uginulih jedinki i zamijećenih ozljeda i oštećenja letnih pera, može se zaključiti da su ptice stradale od sačme.
Sukladno Zakonu o zaštiti prirode za namjerno hvatanje ili ubijanje strogo zaštićenih životinja u neznatnoj količini ili u mjeri koja neznatno utječe na stanje očuvanja te vrste predviđena je prekršajna kazna do 200.000 kuna.
– Međutim, ovdje se, prema našem mišljenju, radi o značajnom utjecaju na stanje očuvanosti vrste jer je krivolovom uništeno više od 10 posto nacionalne populacije, osam od ukupno 30 jedinki koje su zabilježene u Hrvatskoj. Takva su djela kažnjiva sukladno Kaznenom zakonu RH, rekao je iskusni ornitolog Lolić.