Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vrata u kulturu grada otvorit će se u travnju

27.01.2017. 23:00
Vrata u kulturu grada otvorit će se u travnju


Građevinski radovi u palači Cedulin teku po planu i predviđenom dinamikom. U dvorišnom dijelu palače vrše se zemljani radovi te su izvedene i položene instalacije prije postave završnog popločenja dvorišta. U tijeku je i razrada detalja te izrada čelične međukatne konstrukcije, kaže Ante Rados, direktor Turističke zajednice grada Zadra, dodajući kako se završetak svih radova uključujući i opremanje prostora budućeg Turističkog informativnog centra očekuje za tri mjeseca, odnosno u travnju. Užurbano se radi i u prostoru stare bolnice, objektu prislonjenom uz palaču Cedulin, a Rados pojašnjava kako se tamo trenutno izvode radovi na zidovima prvog kata i stropna ploča galerije, nakon čega će uslijediti radovi za krovište.
Po završetku građevinskih radova uslijedit će opremanje prostora, a Rados ističe kako je u tijeku finalizacija natječaja za multimedijalno opremanje TIC-a preko Grada Zadra.
Ministarstvo turizma je dodijelilo 700.000 kuna bespovratnih sredstava Gradu Zadru za projekt palače Cedulin pod nazivom: “TIC – Vrata u kulturu grada Zadra – završetak izgradnje temeljem natječaja Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini”.
– Riječ je o potpori za multimedijalno opremanje javnog dijela palače Cedulin. U fazi smo pristupanja dostavi ponuda za neugradbeni dio opreme objekta. Multimedijalno opremanje budućeg TIC-a na prostoru jugozapadnog krila palače Cedulin služit će za bolju promociju i informiranje turista o kulturnim, povijesnim, prirodnim i brojnim drugim atrakcijama grada Zadra i Zadarske županije. Bit će tu interpretacijski centar, odnosno centar za posjetitelje s najnovijom tehnološkom inovativnošću, dizajnom, originalnošću i pristupačnošću kroz softverska i programska te multimedijska tehnička rješenja, poput centralnog aplikativnog interaktivnog multimedijskog sustava, samostojećih interaktivnih pultova te multimedijskog konferencijskog sustava, kaže Rados dodajući kako će po završetku obrtničkih radova i opremanja palače Cedulin investitor predati Zahtjev za izdavanjem uporabne dozvole.
Nakon završetka svih prethodno navedenih faza, TZ grada Zadra će, kaže Rados, otvoriti palaču Cedulin – “Vrata u kulturu u grada Zadra”.
U ovoj godini gradska Turistička zajednica za TIC planira izdvojiti 2,5 milijuna kuna, a Županijska TZ pola milijuna kuna. Gradski TZ će s tim iznosom podmiriti PDV te platiti usluge stručnog nadzora i obaveze za kredit HBOR-a.
Radovi na rekonstrukciji oko 1.300 metara četvornih prostora, 550 unatarnjeg i 750 vanjskog dijela kompleksa palače Cedulin i stare bolnice, započeli su u lipnju 2015. godine.
Dvorišni prostor zamišljen je kao mjesto polazaka turističkih tura po gradu, ali i mjesto održavanja kulturno-zabavnih događaja. U prostoru palače Cedulin smjestit će se info-pult te video-panoi na kojima će posjetitelji moći dobiti informacije o našem gradu, županiji, ali i drugim zanimljivim dijelovima Hrvatske.
U sklopu palače predviđena je i prezentacija arheoloških nalaza pronađenih tijekom arheoloških istraživanja.
Prema ocjeni Turističke zajednice grada Zadra TIC je glavni uvjet za destinacijski menadžment, ali i za razvoj cjelogodišnje turističke ponude u gradu Zadru i Zadarskoj županiji. Naime, te dvije turističke zajednice zajedno će koristiti ovaj povijesni prostor na samom ulazu u u gradsku jezgru.
Nakon preseljenja gradskog i županijskog TZ-a u novouređeni prostor, nadležna tijela donijet će odluku o namjeni prostora koje trenutno koriste.