Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gdje potpisati za jedan bod?

Autor: Šime Ćurko

27.02.2009. 23:00
Gdje potpisati za jedan bod?

Foto: Vedran SITNICA



S obzirom da smo u sljedećem kolu gosti u Varaždinu vrlo važno bi bilo ne izgubiti u Rijeci – kaže Želimir Terkeš
Rijeka baš i nije uvjerljiva na Kantridi (devet utakmica tri poraza), a Zadar je vrlo zahvalan gost, u devet utakmica momčad sa Stanova s gostovanja je kući donijela samo jedan bod. I što sad, kakvu utakmicu očekivati na Kantridi od promjenjive Rijeke i Zadra, koji gubi bodove čim autobus krene Bulevarom prema Crnom.
– Rijeka je prva prilika da pokažemo da smo momčad koja može i zna igrati i na gostovanjima. Nekog ćemo i mi zakinuti na gostovanju. Neka to za početak bude Rijeka – kaže Želimir Terkeš, dvostruki strijelac iz prošlog kola protiv Cibalije. Terkeš je do sada zabio pet golova, trećinu od ukupnog broja zadarskih golova, pa je i prvi momčadski strijelac. Iako se utakmice iz 9. kola, kada je na Stanovima Rijeka slavila 3:0, u Zadru nerado sjete Terkeš je i u toj i takvoj utakmci vidio nešto korisnoga.
– Prvo poluvrijeme nismo loše igrali. Rijeka je bila povučenija, čekali su prilike iz konrti i dočekali. Kad su poveli 1:0 mi smo se raspali i na kraju su nam mogli dati još golova. No, do prvog gola Rijeke nismo bili loši, naprotiv bili smo bliži vodstvu. Taj dio igre trebalo bi ponoviti na Kantridi.
Nije to bio prvi, a ni posljednji put ove sezone da se Zadar nakon primljenog gola – raspao.
– Još uvijek se nismo riješili tog sindroma. Iako smo s Cibalijom vodili 2:0 dopustili smo neizvjesnu završnicu u kojoj smo strijepili da ne ostanemo bez pobjede. Što prije se moramo riješiti te bolesti jer nećemo tako moći izboriti ostanak u ligi.
Ahmad i Anas Sharbini više su od pola onoga što Rijeka ima.
– Zaustavljanje braće Sharbini znači da smo obavili 50 posto posla. Anas odlično razigrava sebe i suigrače, posebno Ahmada. U tom dijelu ne smijemo zakazati jer dopustiti Sharbinijima da vode igru kako hoće značilo bi da smo potpisali poraz.
Zadar se hrabri i činjenicom da su mu najbliži konkuretni Croatija Sesvete, Inter, pa i Cibalija na Kantridi ove sezone dobro igrli, iako je samo Inter uzeo bodove.
– Rijeka se pokazala kao bolja momčad na gostovanjima. To što je Inter, primjerice, tamo pobijedio i nas obvezuje da pokušamo ponoviti isto. Tri boda s Cibalijom su nas ohrabrila, vratila na, samopouzdnje nakon loših igara na pripremama, kad su nas svi kritizirali, pokazali smo da možemo igrati pod pritiskom.
S Vinkovčanima neobična slika, protivnički obrambeni igrači znali su Terkeša ostaviti samog. Takvo što proteklih godinu i pol, koliko je Zadar igra s jednim napadačem, nismo vidjeli. Razlog je Edin Šaranović, čovjek koji je od ove zime pridodan Terkešu u napad.
– Puno mi je lakše igrati sa Šaranovićem koji je iskusan igrač i zna kako otvoriti prostor. Do sada se događalo da protivnika obrana stalno pazi na mene, a sada moraju pratiti i Šaranovića što i meni daje puno veće mogućnosti. To se dobro vidjelo u prvom poluvremenu s Cibalijom, ali u nastavku je cijela naša momčad zakazala, pa ni Šaranović ni ja više nismo imali toliko mogućnosti.
Za razbijanje straha od gostovanja Zadru bi idealan bio bod u Rijeci.
– S obzirom da smo u sljedećem kolu gosti u Varaždinu vrlo važno bi bilo ne izgubiti u Rijeci. Tri boda na Kantridi bi bila velika stvar, iako je i bod za Zadar rezultat koji bih odmah potpisao.


 BATKOSKI: RIJEKA JE NAPADAČKA MOMČAD


Naum Batkoski nogometnu je karijeru počeo na Kantridi. Rođenin Pažanin kratko je igrao u Pagu i sa 16 godina otišao je u Rijeku s kojom je potpisao prvi profesionalni ugovor. Batkoski i Rijeka tada su se obvezali na četiri godine nogometne vjernosti koja je međutim potrajala samo dvije sezone.
– Uvijek se dalo igrati u Rijeci. Iako smo lani tamo izgubili dvije utakmice nismo loše igrali, stvarali smo šanse koje, za razliku od Rijeke, nismo znali iskoristiti. Nadam se da ćemo ponoviti neku od tih utakmica, ali u uvijet i da nešto uspijemo realizirati. Rijeka ima momčad koja je orijentirana prema naprijed, kad napadaju čine to s četiri-pet igrača. Očekujem da će nam u obrambenom dijelu pomagati naša vezna linija jer s takvim protivnikom u obrani se Zadar ne može osloniti samo na nas trojicu u zadnjoj liniji.




 KANTRIDA NA “CRNOJ LISTI”


Nakon Maksimira (jedan remi) i Kranjčevićeve ulice (dva remija) Kantrida je treći stadion na Zadrovoj crnoj list. U 15 utakmica Prve HNL u Rijeci Zadar je 11 izgubio, od toga sedam u posljednjih sedam utakmica, a samo četiri puta Zadar se vratio s bodom, što će reći da momčad sa Stanova nikad nije pobijedila pod stijenama Kantride. Riječani su superiorni i u gol razlici – 41:13. Posljednji bod Zadar je uzeo 23. rujna 2001. kada je za konačnih 1:1 zabio Zvonimir Jurić.