Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zeleni alati za održivu revoluciju

Autor: Ivan Stagličić

27.02.2009. 23:00
Zeleni alati za održivu revoluciju

Foto: Filip BRALA



U organizaciji udruge “Tara” i Zelene mreže aktivističkih grupa ZMAG u Gradskoj knjižnici održano je predavanje Dražena Šimleše i Boruta Motike o problemu permakulture kao dio “Uvodnog tečaja u permakulturu”. Na predavanju je predstavljeno “Reciklirano imanje u Vukomeriću” kao i knjiga “Zeleni alati za održivu revoluciju” kojoj je Šimleša autor.
– Naš cilj je ljudima objasniti što je to permakultura, a ujedno ćemo i promovirati knjigu na način da ljudi vide i nešto što je živo, što je u stvarnosti, a ne samo teoriju. Sve što večeras objasnimo, objašnjavamo iz našeg osobnog iskustva, kazao je Dražen Šimleša.
Riječ “permakultura” dolazi od riječi permanentna kultura, odnosno agrikultura, a kao tehnika pokušava učenje o održivim odnosima u samoj prirodi primijeniti na čovjekov životni prostor kao i mjesta gdje radimo i živimo.
Šimleša i suradnici prisutnima su predstavili imanje u Vukomeriću koje još nije dovršeno, a već sadrži mnoge elemente permakulture iz područja energije, graditeljstva, očuvanja vode, načina proizvodnje hrane i drugih parametara.
Iako imanje još nije zaživjelo u svom punom zamišljenom obliku, već sada privlači mnoge posjetitelje, a održavaju se radionice i tečajevi. Imanje je potpuno energetski neovisno o čemu je također bilo govora na predavanju.