Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

O povijesti Krneze od osmog stoljeća do danas

27.02.2011. 23:00
O povijesti Krneze od osmog stoljeća do danas


Prema nekim podacima nastala je prije nego su Hrvati, odnosno Slaveni, otišli u Karantaniju današnju Sloveniju, dakle prema Austriji. Oni su otišli u sedmom, osmom stoljeću, što znači da su Hrvati na ovo područje došli vrlo, vrlo rano, kazao je Zekanović


“Krneza je varošica mala…” naziv je dokumentarnog filma koji su uz potporu učiteljica snimili učenici  Osnovne škole Krneza, a u petak je premijerno prikazan u  Knjižnici Jurja Barakovića u  Ražancu. Prostor knjižnice bio  je premalen za veliki broj zainteresiranih koji su osim filma  imali priliku uživati u kulturno-umjetničkom programu povezanom s danima materinjeg  jezika te prigodnim predavanjima. Učenici OŠ Krneza, koja  se nalazi u sastavu OŠ Jurja  Barakovića u Ražancu, čitali  su, recitirali i pjevali, a prigodno kolo uz pjesme svoga  kraja zaigrale su žene iz Krneze.
O povijesti Krneze, na temu  “Krneza – pabirci iz prošlosti”  govorio je mr.sc, Nenad Zekanović, a okupljeni su imali  priliku saznati i kako je povijest  njihova sela stara stoljećima.
– To malo mjesto ima povijest  koja seže negdje od kraja osmog do početka devetog stoljeća. Do sada se o tome nije  govorilo, a ja ću sastaviti po  jednu sitnicu iz svakog stoljeća,  kazao je Zekanović. U predavanju je naveo kako se Krneza u  povijesti nazivala Karnica ili  Krnica te spada u jedno od  prvih naselja Hrvata, odnosno  doseljenih slavena na ovo područje.
– Prema nekim podacima  nastala je prije nego su Hrvati,  odnosno Slaveni, otišli u Karantaniju današnju Sloveniju,  dakle prema Austriji. Oni su  otišli u sedmom, osmom stoljeću, što znači da su Hrvati na  ovo područje došli vrlo, vrlo  rano, kazao je Zekanović ističući kako arheološka istraživanja u novije doba dokazuju da se već krajem osmog,  devetog vijeka na ovom mjestu  nalazi naselje, dok kontinuitet  vjerskih objekata iz 10. i 11.  stoljeća govori o stalnosti hrvatskog življa.
Krneza kakvu je danas poznaje stanovništvo nastala je prije 300 godina, a promijenilo se i  stanovništvo.
– Neki su odseljavali, drugi  doseljavali i u tom djelu Krneza  je podijelila sudbinu svih drugih naselja. Običaji kakve danas poznajemo i koje čujemo  ovdje je tradicija kakvu mi poznajemo i to je vjerojatno nastavak prijašnje tradicije. Tu su  ženska i muška te mješovita  kola, ali nažalost muških je sve  manje i pokušat ćemo školu  poduprijeti u aktivnostima koje  su započeli, kazao je Zekanović  odajući posebno priznanje  učiteljicama Ivi i Ireni koje su  organizirale cijelo događanje.
Zekanović je prokomentirao  i film koji su snimili učenici te je  rekao kako je to posebna  stvar.
– Kada djeca snime film, uz  pomoć učiteljica, a on traje 25  minuta to je veličanstveno. Naravno da ima malih manjkavosti, međutim, radili su srcem i  malo sam se naježio kada sam  ga vidio. Tim potezom pokazali  su starijima kuda treba krenuti,  istaknuo je Zekanović.
Andrijana Kranjčec, studentica novinarstva održala je izlaganje “Kulturološko i arheološko naslijeđe zadarskog zaleđa”, a poseban osvrt dala je na  ražanački kraj i Krnezu. Uz mali domjenak i velike pohvale  učeničkom radu na samom kraju večeri ponovno je zaigrano  kolo i “zapivano je po krnezarski”.