Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Stripovi Julija Jelaske na svjetskom tržištu

27.02.2011. 23:00
Stripovi Julija Jelaske na svjetskom tržištu


Ovo predstavlja novu eru stripa za 21. stoljeće. Digitalni strip je inovacija. Za sada su samo četiri autora iz Hrvatske. To su Nenad Marinić, Nikola Listeš, Boris Talijančić i ja, kazao nam je Jelaska


Odnedavno je zaživio  originalni internetski kulturni projekt koji zajednički  provode hrvatska tvrtka Ignis  Projekt i australska izdavačka kuća Spectrum Pacific  Publishing u kojem će se niz  stripova hrvatskih autora objaviti u digitalnom obliku.  Kako inicijatori projekta ističu, ovo je prvi put da su  hrvatski stripovi prevedeni  na engleski jezik i potom  prilagođeni digitalnom objavljivanju.
– Pripadnici smo generacije koja je odrastala čitajući  stripove, uglavnom talijanske  “fumettie” i klasike, ali i  stripove domaćih autora”,  kazali su idejni tvorci i voditelji Cloud 9 comixa,  Benjamin Slabak, Hrvat koji  zadnjih 20-ak godina živi i  radi u Australiji, i Goran  Majdandžić, direktor tvrtke  IGNIS Projekt iz Slavonskoga Broda. Oni nadalje  ističu kako je hrvatska  strip-scena iznimno bogata i  kvalitetna, a uz starije legendarne autore poput Maurovića, Bednjaneca i Radilovića, postoji cijeli niz mladih, kvalitetnih autora koji  imaju priliku predstaviti se  na međunarodnoj sceni putem njihova projekta. Želja  im je postati najveći svjetski  nezavisni izdavač stripova u  digitalnom obliku sa širokom  ponudom regionalnih stripova sa svih šest kontinenata,  ali i da im se javi što više  hrvatskih strip autora kako bi  ih se predstavilo u svijetu.
U projekt je u ovoj njegovoj prvoj fazi odmah ušao  i poznati zadarski karikaturist i strip crtač, Julije  Jelaska s nekoliko svojih radova.
– Kontaktirao sam sa svojim prijateljem Nenadom  Marinićem iz Vukovara i  pitao ga kako se uspio probiti  na svjetsku scenu i on mi je  odmah dao adresu Spectrum  Pacific Publishinga, odnosno  Cloud9 comix i ja sam ih  kontaktirao. Benjamin Slabak iz Slavonskog Broda je  pregledao moje stripove “Tajna ljubičaste alge” i “Nevera  nad Kornatima”, njemu se to  svidjelo i otkupio je oba,  odnosno napravili smo ugovor za digitalnu distribuciju  stripa, kazao nam je Julije  Jelaska i naglasio:
– Ovo predstavlja novu eru  stripa za 21. stoljeće. Digitalni strip je inovacija. Za  sada su samo četiri autora iz  Hrvatske. To su Nenad Marinić, Nikola Listeš, Boris  Talijančić i ja.
Stripovi koje objavljuje  Cloud 9 comix za sada su  dostupni korisnicima Apple  iPad tableta, a do kraja ožujka taj bi izdavač trebao predstaviti i svoju aplikaciju za  tablete bazirane na Android  operativnom sustavu. Zasad  je u ponudi stotinjak stripova  iz cijeloga svijeta. Postupak  je kao pri skidanju različitih  aplikacija za mobilne telefone, a cijena je dva australska dolara po aplikaciji.
– Svaki strip mora proći  rigoroznu kontrolu, posebice  glede autorstva da se ne bi  dogodilo da je netko kopirao  već objavljene radove i tu se  prolazi kroz Apple autorizaciju što se obavlja u američkom studiju, rekao je Julije Jelaska čiji će strip “Tajna  ljubičaste alge” na svjetskom  tržištu biti predstavljen pod  naslovom “Diokletian’s tresaure”.
– To nije loše jer o tome se  između ostalog i radi u stripu, kao što se dio radnje  također odnosi i na krađu  umjetničkog blaga, jadranskih amfora, koje nisu čak ni  zaštićene pod imenom jadranske amfore, kako smo  nedavno mogli saznati na  predavanju prof. dr. Smiljana Gluščevića, kaže Jelaska čiji će idući strip na  svjetskom tržištu, preko ove  aplikacije, biti “Star fighter”,  sa znanstveno-fantastičnom  tematikom.