Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Jazinama kao lavovi, u gostima kao janjci

27.02.2012. 23:00
U Jazinama kao lavovi, u gostima kao janjci


Da se uspjela uzeti barem jedna gostujuća pobjeda stanje na ljestvici bi im išlo u korist pred posljednje tri utakmice, a bez njih se mogu nadati ponavljanju lanjskog uspjeha jedino ako Brođani i Riječani dožive kikseve, što je ipak teže za povjerovati


Jazine su i dalje za protivnike Sonik-Puntamike neosvojiva tvrđava. Nakon prvog kola kada je u zadarskom hramu košarke gostovao šibenski Jolly JBS i odnio bodove iz Jazina, Puntamičani su nanizali sedam pobjeda u nizu na svom parketu čemu mogu zahvaliti trenutačnu šestu poziciju na ljestvici A-1 lige. Sedma ovosezonska žrtva zelenih Svjetlost iz Slavonskog Broda imala je puno lakšu zadaću od ostalih gostiju Jazina, no plan o pobjedi nasukao im se kao od šale na puntamiški greben. Naime, trener Plantak za susret protiv favoriziranih Brođana nije mogao računati na centarski tandem Ramljak-Čakarun, sa samo jednim pravim centrom Šarlijom na raspolaganju, no gosti izgleda nisu uočili taj veliki hendikep kod svojih domaćina. To se zorno moglo vidjeti kroz samu utakmicu u kojoj su Brođani rijetko ili nedovoljno spuštali loptu na svoje centre Štimca, Šamadana i Gammu što je itekako pogodovalo zelenima. Zašto je to bilo tako sigurno treba priupitati gostujućeg stratega Mladena Erjavca koji je u Jazinama propustio prvu meč-loptu za plasman u Ligu za prvaka, i u isto vrijeme otvorio šire vrata najbližim konkurentima, Kvarneru i Puntamičanima kojima u ovom slučaju ipak igra više teorija nego Riječanima.
Drezgin napadački poučak
Sigurno se očekivalo puno više od ambicioznih gostiju koji u svojim redovima imaju puno više iskusnijih i kvalitetnijih imena nego što to ima Sonik-Puntamika. Pa, opet ta razlika se nije primjećivala u 40 minuta loptanja pod obručima u Jazinama. Zeleni su od samog početka ušli odlučnije u utakmicu te su rezultati tog pristupa došli na naplatu kroz drugu četvrtinu u kojoj je sve konce igre Puntamičana vukao ubojiti Drezga. Njegov napadački repertoar veliko je osvježenje za ove sezone iznimno blijedu napadačku igru zelenih. To se moglo vidjeti preko malih ekrana u porazu kod Križevaca kada je sam držao Puntamičane iznad površine tri četvrtine utakmice. Tako je bilo i protiv Brođana koji jednostavno nisu pronalazili rješenje za mladog Šibenčanina u dresu Sonik-Puntamike. S fenomenalnih 72 posto šuta (10-14) Drezga je dokazao da se radi o pravom pojačanju za zelene te je prava šteta što ga se nije i ranije angažiralo, pošto je prvi dio sezone odradio očekujući angažman u A-2 ligašu GKK Šibeniku. S njim u sastavu ne bi se sigurno dogodio taj negativni niz na gostovanjima 0-9 koji će vjerojatno koštati Plantakovu momčad plasmana u Ligu za prvaka. Ovako stoji tvrdnja da su zeleni u svojim Jazinama kao lavovi, a u gostima kao janjci pred klanje. Da se uspjelo uzeti barem jedna gostujuća pobjeda stanje na ljestvici bi im išlo u korist pred posljednje tri utakmice, a bez njih se mogu nadati ponavljanju lanjskog uspjeha jedino ako Brođani i Riječani dožive kikseve, što je ipak teže za povjerovati.
Ključ pobjede
Opet s druge strane veseli da su uspjeli napraviti pravi mali podvig sa samo jednim centrom te uzeti skalp vrlo jakom protivniku. Štoviše razvoj rezultata u prvih 30 minuta sugerirao je katastrofu velikih razmjera gostiju iz Slavonskog Broda. Sigurno im nije bilo ugodno pri rezultatu 60:39 za Puntamičane pri kraju treće četvrtine. Ključ pobjede zelenih nalazi se u otvaranju drugog poluvremena kada su s pet vrlo brzo pobjegli na 11 viška. Tada su dobili krila i brzom realizacijom u napadu, uglavnom preko Drezge i Šarlije, stekli veliku prednost koju je unatoč svim nastojanjima gostiju jednostavno održavana do posljednje dvije minute utakmice. Sreća da je ostalo samo dvije, jer su na račun velikog pada zeleni pobjedu na kraju proslavili samo s pet viška iako ne bi bilo naodmet da su uspjeli slaviti sa najmanje 12 poena koliko su izgubili u Slavonskom Brodu. Taj međusobni omjer mogao im je poslužiti u slučaju da se kraj osnovnog dijela dočeka u egalu s Brođanima, no vjerojatno će se situacija razvijati u smjeru da će Brođani u Ligu za prvaka, a Puntamičani u Ligu za ostanak gdje im ova pobjeda neće imati nikakvo značenje.
No, bez obzira na tu spoznaju svaka pobjeda je zlata vrijedna po pitanju samopuzdanja koje će zelenima itekako trebati u sljedeća dva kola gdje se s eventualnim pobjedama može napraviti odlučujući koraci ka očuvanju prvoligaškog statusa. Prvo im predstoji odlazak u Sinj, pa doma dočekuju Dardu. I Alkar i Darda će vrlo vjerojatno biti sudionici Lige za ostanak što znači da će se bodovi iz tih utakmica prenositi u nastavak natjecanja. Stoga pobjeda protiv Svjetlosti može donijeti mnogo dobrih stvari u svlačionicu zelenih pogotovo kada je vrlo neizvjestan povratak bitnog centarskog tandema Ramljak-Čakarun. S njima dvojicom i evidentno raspoloženim u posljednje vrijeme bekovskim parom Drezga-Marić zeleni mogu puno bezbrižnije kročiti ka ispunjenju svog osnovnog cilja, očuvanja ostanka u ligi.