Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Udaraljkaški ansambl oduševio Zadrane

27.02.2012. 23:00
Udaraljkaški ansambl oduševio Zadrane


U velikoj dvorani HNK Zadar sinoć je, u sklopu pretplate Koncertne sezone Zadar, nastupio udaraljkaški ansambl SToP (Slovenski Tolkalni Projekt). Koncerti ansambla StoP usmjereni su mlađoj populaciji, ali i svima onima koji imaju otvoreni i kreativni pristup glazbi općenito. Njihovi jedinstveni glazbeni stavovi osigurali su im brojne koncerte diljem svijeta.
Članovi ansambla Davor Plamberger, Franci Krevh, Dejan Tamše, Tomaž Lojen, Barbara Kresnik, Matevz Bajde i Darmi Korošec zajedno muziciraju još od 1999. godine. Osim dobre zabave koju uvijek ističu kao pokretačku silu zajedničkog djelovanja, njihov cilj je ujedinjenje komorne glazbe s istraživanjem najrazličitijih udaraljkaških konvencionalnih i nekonvencionalnih tipova instrumenata.
Ansambl se sastoji od niza udaraljki – od bongosa, preko timpana, seta bubnjeva, marimbi, vibrafona i zvončića, a s obzirom da je za udaraljkaše svaki predmet potencijalni instrument, ovi glazbenici sviraju i na staklenim bocama, metalnim loncima, drvenim stolovima itd…
Zadarski koncert udaraljkaškog ansambla StoP bio je sastavljen uglavnom od djela suvremenih skladatelja, ujedno i udaraljkaša poput jedne od najpoznatijih marimbistica danas, Japanke Haruke Fujii, Wolfganga Roggenkampa, Manfreda Menkea, člana njihovog ansambla Francija Krevhka i drugih.