Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mladi djeluju preko društvenih mreža i ne vjeruju institucijama sustava

Autor: Valentina Mlađen

27.02.2013. 23:00
Mladi djeluju preko društvenih mreža i ne vjeruju institucijama sustava

Foto: Zvonko KUCELIN



Tumačeći podatke Krolo je naišao da su mlađi ispitanici, od 15 do 24 godine, izuzetno nepovjerljivi prema institucijama sustava pa tako najmanje vjeruju saboru, a pri dnu je i crkva


Novi doktor znanosti, sociolog Krešimir Krolo, uspješno je jučer obranio doktorsku disertaciju na temu “Internetske društvene mreže kao pokazatelj društvenog kapitala mladih u Hrvatskoj”. Krolo je prvi kandidat koji je branio rad u sklopu Združenog poslijediplomskog sveučilišnog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru.
Mentor je Krolu na disertaciji bio poznati hrvatski sociolog Aleksandar Štulhofer, a u povjerenstvu su uz njega sjedili i prof. dr. sc. Saša Božić te prof. dr. sc. Nenad Prelog. Svi članovi povjerenstva složili su se da se radi o originalnom i vrijednom znanstvenom postignuću koje će poslužiti kao polazna točka u daljnjem istraživanjima ove tematike.
Disertacija je nastala na temelju online upitnika, a u obzir je uzeto 577 ispitanika u dobi od 15 do 34 godine koji su u potpunosti ispunili upitnik.
Krolo je u svojoj disertaciji naišao na niz vrlo zanimljivih podataka o ponašanju mladih na društvenim mrežama uočivši kako su mladi vrlo aktivni u recimo potpisivanju peticija ili bojkotu proizvoda, pa čak i humanitarnim akcijama na društvenim mrežama, dok s druge strane pokazuju vrlo malo zanimanja za sudjelovanje u radu udruga ili političkih stranaka.
Mlađi ispitanici, od 15 do 24 godine, izuzetno su nepovjerljivi prema institucijama sustava pa tako najmanje vjeruju saboru, a pri dnu je i crkva. Društvene mreže postale su prostor javne rasprave za mlade, a najviše se raspravlja o vjerskim i političkim pitanjima te najmanje o obrazovanju.
Krolo je zaključio kako duže provedeno vrijeme na društvenim mrežama nema pozitivne niti negativne veze na vrijeme provedeno s obitelji i prijateljima u stvarnom svijetu, ali zamijećen je značajan porast participacijskih praksi, odnosno indeks aktivizma kod mladih koji su na društvenim mrežama.