Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prvi narodi u Zadru

Autor: Valentina Mlađen

27.02.2013. 23:00
Prvi narodi u Zadru

Foto: Marin GOSPIĆ



Na fotografijama su uhvaćeni djelići Pow-wow festivala koji se jednom godišnje održava na otoku Manitoulin te se uz ples, pjesmu i druženje slavi život i nastavlja tradiciju starosjedilačkih plemena američkog kontinenta


U nezavisnom kulturnom centru ACME otvorena je izložba fotografija “Prvi narodi” fotografa Jose Špralje.
Fotografije su nastale 1991. godine za vrijeme boravka autora u rezervatu Wikwenikong na otoku Manitoulin te simboliziraju neraskidivu vezu ovih naroda s prirodom. Izložba je uvrštena u program centra u sklopu ekoloških tribina Eko.log.i.ja u sridu kojima se upozorava na posljedice zatopljenja i zagađenja našeg planeta. Špraljine fotografije, koje su tamo stigle na inicijativu njegove kćeri Elene Špralja Saldini, uklopile su se svojim porukama o očuvanju kulture i izvornog suživota s prirodom u ideje koje promiču ove tribine.
Na fotografijama su uhvaćeni djelići Pow-wow festivala koji se jednom godišnje održava na otoku Manitoulin te se uz ples, pjesmu i druženje slavi život i nastavlja tradiciju starosjedilačkih plemena američkog kontinenta dokazujući da su unatoč svim nevoljama sposobni opstati kao narod.
Iako je od njegova posjeta narodu u rezervatu Wikwenikong prošlo više od dvadeset godina Špralja se i danas sjeća tog otvorenog naroda.
– O njima se može reći samo sve najljepše. Imao sam dosta prijatelja među Indijancima, to su fini, darežljivi ljudi, šteta je što su ih tako zapustili, nostalgičan je Špralja.
Osim petnaestak fotografija, od kojih su neke možda tek s ovom izložbom prvi put predstavljene široj javnosti, na nekoliko monitora vrte se i fotografije totema, predaka i potomaka prvih naroda te prizori iz indijanske umjetnosti. Na dan samog otvorenja posjetitelji su duh prvih naroda mogli doživjeti i u velikom šatoru postavljenom ispred centra ACME, a iako je šator već danas morao biti uklonjen izložba će u centru ostati otvorena neko vrijeme.