Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sastaju se u ožujku kako bi novac dali tek u travnju

Autor: Siniša Klarica

27.02.2013. 23:00
Sastaju se u ožujku kako bi novac dali tek u travnju

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Sreća u nesreći je što je ove godine bilo dosta kišnih dana, pa izvođači nisu puno izgubili. No i u Gradu Zadru je jasno da zbog toga izvođači radova rade “s pola gasa”


Hrvatske vode još nisu donijele plan financiranja projekata odvodnje na području grada Zadra, pa su trenutačno usporeni radovi u ukupno 39 zadarskih ulica, gdje su u tijeku radovi na novoj kanalizacijskoj mreži. Ni jučer nam iz Hrvatskih voda nisu mogli potvrditi hoće li doći do sastanka Upravnog vijeća gdje će biti donesen formalan dokument, nužan za isplatu novca izvođačima radova. Po izvorima iz Grada Zadra, novca za isplatu ima, ali je neophodan dokument na osnovi kojeg se izvođačima radova isti može isplatiti. Ta se situacija godinama ponavlja, ali je posebno aktualna u vremenima krize kad, posebice u graditeljstvu, pitanje solventnosti postaje najvažnije. Naime, čeka se sastanak Upravnog vijeća u Hrvatskim vodama koji ne počinje prije ožujka, da bi novci bili isplaćeni tek u travnju.
Nepotrebna tajnovitost oko datuma održavanja sastanka Upravnog vijeća stvara opravdanu bojazan od političkog spuštanja “klape” nad komunalnim projektima Grada Zadra, kao u slučaju Gaženica. U Gradu Zadru o tome ne žele ni pomisliti, posebice o tome da bi netko zbog političkih razloga usporio ambiciozni plan izgradnje nove kanalizacijske mreže temeljen na dobroj pripremi projekata i već ishođenim građevinskim dozvolama, u čemu su Zadrani, kažu u Hrvatskim vodama, među najboljima u Hrvatskoj.
Recimo i to da se u okviru ovog projekta, na relativno malom prostoru, mora izgraditi čak 166 šahtova koji čija je cijena između četiri i pet tisuća kuna, dok je cijena opreme jedne crpne stanice 200-tinjak tisuća kuna.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU