Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hladnjača prodana Ostrei za samo 3,3 milijuna kuna!

27.02.2014. 23:00
Hladnjača prodana Ostrei za samo 3,3 milijuna kuna!


Zbroj ukupno priznatih tražbina vjerovnika iznosi 52,6 milijuna kuna, ukupna imovina tvrtke procijenjena je na 25 milijuna kuna, a sad je najvrijedniji dio prodan za višestruko manji iznos. Ostatak zgrada i okoliša je u biti postao bezvrijedan, vjerovnici se neće moći naplatiti


Hladnjača Regionalne veletržnice Benkovac u stečaju prodana je koncem prošlog mjeseca na javnoj dražbi Općinskog suda u Benkovcu kojoj je predsjedavao sudac Ivan Marković. Kao jedini kupac na dražbenom ročištu s ponudom od 3.317,520 kuna javila se riboprerađivačka tvrtka Ostrea iz Stankovaca koja je već neko vrijeme u toj hladnjači skladištila ribu. Opunomoćenik te tvrtke, odvjetnik Zrinko Zrilić, sudu je priložio ponudu i potvrdu o uplati pologa u iznosu od 497,627 kuna čime je ispunjen zakonski preduvjet za kupnju. U roku od 30 dana, zaključno s 27. veljače, kupac je dužan uplatiti cjelokupan iznos da bi se mogao uknjižiti kao vlasnik, a ukoliko to ne ispuni, ugovor se poništava te se raspisuje novo ročište i cijeli postupak kreće ispočetka.
No u ovoj stečajnoj priči o benkovačkoj veletržnici i ovršnom postupku provedenom na Općinskom sudu u Benkovcu temeljem pravomoćne ovršne isprave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Nacionalne veletržnice otvara se još jedan u nizu apsurda postojećeg zakona. Ona u narodu poznata “operacija uspjela, pacijent umro” možda bi bila najprikladnija za ilustraciju onoga što se u Regionalnoj veletržnici Benkovac u stečaju dogodilo i što je na koncu ovjereno okruglim, državnim žigom. Sve je, dakle, provedeno besprijekorno i po zakonu, a imovina tvrtke je obezvrijeđena. Time su brojni vjerovnici čija su potraživanja pred zadarskim Trgovačkim sudom prihvaćena, bačeni na koljena bez vidljive mogućnosti da se ikada naplate.
Na posljednjem je ročištu utvrdio da zbroj ukupno priznatih tražbina vjerovnika iznosi 52,6 milijuna kuna. Ukupna imovina tvrtke procijenjena je na 25 milijuna kuna što je bilo dostatno tek za isplatu polovine vjerovnika, no nakon prodaje hladnjače 28. siječnja na dražbi, postavlja se pitanje hoće li se uopće itko od njih naplatiti.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU