Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Javno zdravstvo na izdisaju, dugovi se gomilaju

27.02.2014. 23:00
Javno zdravstvo na izdisaju, dugovi se gomilaju


Umjesto očekivanog razgovora o sudjelovanju zadarskih liječnika u Domovinskom ratu, toj je temi poklonjeno svega desetak rečenica. Osnovna tema je bilo stanje u Općoj bolnici i hrvatskom zdravstvu u cjelini


“Hrvatski liječnici heroji u ratu – društvena savjest u miru” bio je naziv preksinoćnje tribine koja je održana u dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru. No umjesto očekivanog razgovora o sudjelovanju zadarskih liječnika u Domovinskom ratu, toj je temi poklonjeno svega desetak rečenica. Prema riječima organizatorice predsjednice Udruge žene u Domovinskom ratu Ivane Haberle, zapravo bila podrška zadarskim liječnicima u štrajku. Podrški j epotpisalo 26 udruga iz Domovinskog rata.
 Hoti: Dug Bolnice narastao za trećinu
Na tribini su gostovali potpredsjednik zadarske HVIDRE Klaudijo Vidaić, predsjednica Udruge hrvatskih pacijenata dr. Dubravka Finka i sindikalna povjerenica Opće bolnice Zadar dr. Milka Hoti Matešić koja je rekla da unatoč zbrinjavanju ranjenika zadarska bolnica nije dobila status ratne bolnice. Umjesto toga, Hotijeva je govorila o iživljavanju sadašnje vlasti nad svim hrvatskim intelektualcima i liječnicima i koji su svoj štrajk stavili u stanje mirovanja. Posljedica tih „kresanja” je u tome što je dug zadarske bolnice sa 120, narastao na 180 milijuna kuna.
–    Istovremeno sastanci sanacijskog vijeća se održavaju u Zagrebu, kao da tamo neka osoba iz agencije zna kakvo je stanje u zadarskoj bolnici. Kažu da se radi nekakav master plan, a oni ga kriju kao da je riječ o napadu na neku susjednu zemlju. Neracionalno se štedi na materijalu i osoblju dok se istovremeno kupuje 27 potpuno nepotrebnih medicinskih aparata. S našim novcima saniraju veledrogerije koje posluju s 80 posto marže pa se ja pitam, ako smo dio EU, zašto ne bismo generičke lijekove nabavljali u Rumunjskoj, za 50 posto nižu cijenu, žustro je objašnjavala Milka Matešić Hoti.
Matešić Hoti se osvrnula i liste čekanja te je analizirajući ih došla do zaključka kako 25 posto nikad nije pristupilo pregledu, 25 posto pacijenata nikad ne predigne nalaz vrlo skupih pretraga kao što su npr. CT i magnetna rezonancija. Isti postotak odnosi se na pacijente koji su upućeni na dijagnostičku pretragu jer tako izgleda da su liječnici “zaboravili” dijagnosticirati npr. lumbalnu išijalgiju. Hotijeva bi uvela novčane kazne za one koji ne predignu nalaz i ne pojave se na zakazanom pregledu, poput onih koje su uvele zemlje Beneluxa. Međutim, kaže prva bolnička sindikalka, unatoč svemu i u jednoj Norveškoj se na operaciju kuka čeka nekoliko mjeseci, pa nitko o listama čekanja ne stvara famu.
Korak po korak u privatizaciju
–    Mi smo „djeca” dr. Andrije Štampara, oca javnog zdravstva čiji je koncept prihvaćen i u Velikoj Britaniji. Bit tog koncepta je da javno zdravstvo mora biti dostupno svima. No mi danas imamo situaciju da se HZZO izvukao iz sustava Ministarstva zdravlja što je prvi korak ka budućoj privatizaciji u obliku jedne od osiguravajućih kuća u zdravstvu. Na drugu stranu, restruktuiranje zdravstva dotiče samo bolnice. Najviše me smeta gubitak povjerenja pacijenata, nezapošljavanje liječnika dok je komora zatrpana zahtjevima za verifikaciju liječničkog statusa koji je neophodan za rad vani, rekla je Milka Hoti Matešić dodajući da su bolnički liječnici zakinuti za 30 posto svoje plaće.
Zahvalu liječnicim uputio je i Klaudijo Vidaić koji je 3. listopada 1991. teško ranjen u Murvici. No Vidaić je naglasio kao je za 45 minuta dospio u zadarsku bolnicu gdje je operiran. Na skupu se moglo čuti i to da su zadarski liječnici za vrijeme rata, spasili jednu osobu kojoj je tjelesna temperatura pala na 26 stupnjeva. Vrijedi zabilježiti kako je dr. Dubravki Finki iz Udruge za promicanje prava pacijenata, koja inače radi u područnom uredu HZZO, prigovoreno je da se njena udruga nedovoljno bavi problemima poput neisplate putnih troškova za liječenje u Zagrebu, a ne u Splitu koji je Zadru najbliži klinički bolnički centar. Finka je odgovorila kako su to pitanja iz domene osiguranika, a ne ljudskih prava i prava pacijenata koje proimiče njena udruga


Mrčela: Gubici su znatno smanjeni




Nakon kritika sindikalke Milke Hoti Matešić, u četvrtak je o stanju o Općoj bolnici za Radio Zadar izjavu dala sanacijska upraviteljica Mirjana Mrčela. Objasnila je kako je sanacijsku upravu koja je s radom počela početkom srpnja prošle godine, dočekao dug od 151 milijun i 260 tisuća kuna, a 2013. godinu zaključuju s ukupno 163 milijuna i 200 tisuća kuna obveza. Dakle u drugoj polovici godine dugovi su se drastično smanjili, a po trebnu se moglo očekivati da će prijeći 200 milijuna kuna.
U prvom dijelu prošle godine manjak prihoda je iznosio 20,7 milijuna kuna, a u drugom polugodištu 12 milijuna kuna. Dakle, zaustavljen je trend nekotroliranog rasta rashoda objasnila je Mrčela uz opasku kako bi bilo dobro da se doktorica Hoti Matešić upozna s tim rezultatima prije javnog iznošenja pogrešnih podataka.