Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ZD DNEVNIK Jeftina radna snaga

27.02.2014. 23:00
ZD DNEVNIK  Jeftina radna snaga


Najpopularnija mjera zapošljavanja u prošloj godini bila je stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, kako je izjavila pročelnica zadarskog Zavoda za zapošljavanje Irena Dragić. Riječ je o angažmanu mahom visokoobrazovanih i mladih osoba prema Mršićevim ugovorima za mršavu plaću od 1.600 kuna. Oglasni prostori tijekom prošle godine bili su prepuni oglasa koje su objavile jedinice lokalne samouprave, državne institucije, osnovne škole u kojem traže angažman jeftine radne snage.
Kada se jednom budu analizirali svi grijesi ove vlade, definitivno bi kao jedan od većih trebao biti stručno osposobljavanje bez zasnivanje radnog odnosa. Pravilima igre koji su postavljeni država je sebi osigurala monopol nad jeftinom radnom snagom, bez obaveze ikakvog zapošljavanja. Jedan od uvjeta da se osoba zaposli na stručno osposobljavanje jest da poslodavac nema nijednu lipu duga prema državi. Tim administrativnim potezom pera iz igre je izbačen realni sektor jer danas gotovo da ne postoji firma koja ne duguje neku kunu državi.
Osoba koja u javnoj službi provede godinu dana na stručnom osposobljavanju, na isto radno mjesto ne može biti zaposlena jer se za to mjesto mora raspisati javni natječaj. Drugačiji su uvjeti u realnom sektoru gdje postoji obaveza zapošljavanja od strane poslodavca. Tako je za sebe država osigurala konstantnu jeftinu radnu snagu na nikakvom tržištu rada i mogućnost da jednog jeftinog radnika nakon godine dana zamjeni drugim jeftinim radnikom. Tome su dokazi nova potražnja za pripravnicima na ista radna mjesta.
Što nas čeka novo? Zakon o radu kojima se poslodavcima omogućuje povećanje broja prekovremenih sati tjedno na nekoliko mjeseci, a sve pod krinkom kako bi se omogućila veća fleksibilnost poslodavcima uslijed neočekivanih i iznenadnih narudžbi. I slijepcu je jasno kako se time pogoduje turističkom i trgovačkom sektoru kojima se omogućava dodatno iskorištavanje postojećih zaposlenih u nadolazećoj sezoni. Iluzorno bi bilo očekivati da će poslodavci potrčati za novom radnom snagom i plaćanjem novih davanja, kad mogu dodatno uprtiti postojeću.