Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Požar u školi” u Neviđanima

27.02.2017. 23:00
“Požar u školi” u Neviđanima


Zbog kvara na električnim instalacijama, u kuhinji OŠ Vladimira Nazora u Neviđanima izbio je požar. Točno u 11.15 sati iz zgrade je počeo sukljati gusti crno-narančasti dim, oglasio se znak za uzbunu i počela je evakuacija 120 učenika i nastavnika. Za tri minute svi su bili na školskom igralištu, a troja kola s devet vatrogasaca DVD-a Pašman na prilaznom putu prema školi. Naknadno je utvrđeno da ipak netko nedostaje – u školi je, zarobljen u dimu i vatri, ostao domar. Brzom intervencijom, domar je izvučen iz zgrade i spašen. Vatrogasci su mu, zahvaljujući defibrilatoru, pružili prvu pomoć i predali ga u ruke dežurnoj liječničkoj ekipi…
Dio je to “scenarija” pokazne vježbe Operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite “Požar u školi”, koja je jučer izvedena u “režiji” Općine Pašman, djelatnika OŠ Vladimira Nazora, DVD-a Pašman, općinskog Stožera Civilne zaštite, Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Crvenoga križa i Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadarske županije.
– Edukacije ovoga tipa provode se učestalo, već 12 godina, u školama i u vrtićima, a u rano proljeće, uoči 1. ožujka, Međunarodnog dana Civilne zaštite, Područni ured za zaštitu i spašavanje Zadarske županije organizira veliku pokaznu vježbu ili s učenicima osnovnih škola ili u nekom vrtiću. Stavljamo naglasak na najmlađe jer djeca najbolje i najbrže usvajaju ta znanja. Zapamte kako se trebaju ponašati u ovakvim situacijama i to znanje ostaje im usađeno zauvijek. Uvijek nastojimo istaknuti koliko je važno da svaki pojedinac zna kako će sebi pružiti pomoć i osobama oko sebe dok ne dođu žurne službe, kazao je Siniša Filipović, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadarske županije. Podsjetio je kako su po novom Zakonu o sustavu Civilne zaštite jedinice lokalne samouprave dužne planirati i održavati ovakve vježbe te u proračunu osigurati sredstva za Civilnu zaštitu kako bismo bili što spremniji u slučaju različitih nepogoda.
– Sada smo izabrali požar u školi, ali mogla je to biti neka druga situacija, požar na otvorenom, potapanje broda, sve što se može dogoditi na otoku, dodao je.
Krešimir Ćosić, načelnik Stožera Civilne zaštite Općine Pašman, zadovoljan je brzinom i spremnošću pašmanskih vatrogasaca, koji su na pokaznoj vježbi imali priliku demonstrirati korištenje doniranog defibrilatora, ali i organizacijom i ponašanjem učenika, nastavnika, članova Civilne zaštite i Crvenoga križa koji su također bili uključeni u “zbrinjavanje i pružanje psihološke pomoći” unesrećenima.
– Sve je proteklo više nego dobro, na vrijeme i bez panike. Mislim da možemo biti zadovoljni i nadati se da nam u stvarnom životu novostečena znanja nikada neće zatrebati, komentirao je Ćosić.