Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Turisthotel traži povrat 19 milijuna kuna

27.02.2017. 23:00
Turisthotel traži povrat 19 milijuna kuna


Na Trgovačkom sudu u Zadru održano je pripravno ročište u sporu između tvrtke Invest Zadar d.o.o. i Turisthotela d.d. radi ispalate iznosa od oko 19 milijuna kuna. Radi se o ponovljenom postupku koji se mogao izbjeći da je sud nakon prvog postupka uvažio žalbu i zahtjev Turisthotela da se deponiraju tražena milijunska sredstva i ne dopusti ovrha prije nego se okonča kazneni postupak koji su pokrenuli protiv sudskog vještaka Zlatka Jurinića, optužujući ga da je lažno vještačio, odnosno dao lažan iskaz kojim je pogodovao Invest Zadru, izvođaču građevinskih radova u Turističkom naselju Zaton u vlasništvu Turisthotela.
Iako je Trgovački sud presudu temeljio upravo na Jurinićevu iskazu, taj zahtjev nije uvažio pa je Invest Zadar u ovršnom postupku pred Općinskim sudom u Zadru s računa Turisthotela “digao” oko 19 milijuna kuna, koliko je iznosila glavnica uvećana za kamate.
U međuvremenu je na istom sudu okončan postupak protiv vještaka Jurinića zbog lažnog svjedočenja, a potom je i pravomoćno potvrđena presuda kojom je proglašen krivim i osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine s rokom kušnje od četiri godine uz mjeru zabrane bavljenja strukom u vremenu od četiri godine.                Kako je Turisthotel ostao bez pozamašne svote novca, što je ujedno i ugrozilo poslovanje ove inače stabilne tvrtke, podnijeli su tužbu Visokom trgovačkom sudu RH za pobijanje pravomoćne presude zadarskog Trgovačkog suda temeljem koje se u ovršnom postupku Invest Zadar naplatio. Presudu je Turisthotel dobio pa je postupak nakon deset godina sudovanja započeo ispočetka. 
Rješenjem VTS-a Turisthotel je dobio priliku za dokazivanje teze koju je još 2006. godine, na početku suđenja postavio – da je Invest Zadar krivo obračunao izvedene radove koje su ugovorili, te da su u obračunu naveli i dio radova koje nisu izveli. No, ta je građevinska tvrtka, kojoj su vlasnici građevinski poduzetnici Boris i Siniša Krekić iz Zadra, Damir Dragičević iz Ozlja te Damir Škaro iz Vrbnika od travnja prošle godine u predstečajnoj nagodbi zbog financijskih problema što Turisthotel stavlja u nepovoljan položaj i nameće pitanje kako će vratiti svoj novac.
Sutkinja Anom Markač je započela glavnu raspravu umjesto pripravnog ročišta, nakon čega je to ispravila i pribilježila kako i Invest Zadar i Turisthotel ostaju pri stajalištima kao i na početku spora još prije deset godina. Invest Zadru naloženo je da u roku ođ 15 dana u spis dostavi original gradevinske knjige, gradevinskog dnevnika te presliku istoga za Turisthotel kako si se mogao očitovati te predložiti eventualne daljnje dokaze. Zaključeno je i kako će se provesti novo vještačenje, a Turisthotel je predložio da ga provede institucija a ne pojedinac. Također, provest će se i uviđaj, uvid u svu dokumentaciju, a saslušat će se i svjedoci koji su već saslušani u prvotnom postupku. Suđenje se nastavlja u travnju.