Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dom i sigurnost – Zemunik 2009.

Autor: Siniša Klarica

27.03.2009. 23:00
Dom i sigurnost – Zemunik 2009.

Foto: Ivan JAMIČIĆ



DUSZ svake godine organizira jednu ovakvu vježbu na kojoj proigrava sve subjekte koji se bave zaštitom i spašavanjem, kazao je ravnatelj DUSZ-a RH Damir Trut


Državna uprava za zaštitu i spašavanje jučer je na prostoru Doma za odrasle osobe Zemunik prvi put provela kompleksnu vježbu gašenja požara, spašavanja, evakuacije i zbrinjavanja korisnika pod nazivom “Dom i sigurnost” – Zemunik 2009. U vježbi je bilo 90 sudionika, od onih kojima je zaštita i spašavanje redovna djelatnost, tako i niz drugih pratećih, koji u slučaju veće nesreće mogu pružiti pomoć. Tako su u vježbi sudjelovali: Područni ured za zaštitu i spašavanje Zadar, Stožer zaštite i spašavanje Općine Zemunik, OŠ Zemunik Zemunik Donji, Policijska uprava Zadarska (II PP Zadar), Državna intervencijska postrojba DIP Zadar, Hrvatska gorska služba spašavanja – HGSS Stanica Zadar, Društvo Crvenog križa Zadarske županije, Centar za socijalnu skrb Zadar, Dom zdravlja Zadarske županije, Hitna medicinska pomoć HMP Zadar, Ambulanta opće medicine Zemunik.
Uz načelnika županijskog stožera za zaštitu i spašavanje, dožupana Đanija Bunju, vježbi je prisustvovao i ravnatelj DUSZ-a RH Damir Trut.
– DUSZ svake godine organizira jednu ovakvu vježbu na kojoj proigrava sve subjekte koji se bave zaštitom i spašavanjem. Time se provjera njihova suradnja i razmjenjuju sve informacije i aktivnosti vezane za zaštitu i spašavanje. Deset različitih sudionika pokazalo je da je vježba vrlo složena zato što se radi o Domu za stare i nemoćne koje je ovom vežbom trebalo evakuirati, jer sami to nisu bili u stanju učiniti, rekao je ravnatelj DUSZ-a Damir Trut.
Zamjenik zadarskog župana i načelnik županijskog stožera Đani Bunja zahvalio je svim sudionicama. Po Bunji, pokazalo se da županijski stožer može koordinirati sve pa i one najsloženije akcije spašavanja. Cijelom vježbom koordinirao je pročelnik županijskog DUSZ-a Ivan Knez. Knez se posebno osvrnuo na sudjelovanje štićenika doma koji su vrlo aktivno i sa zadovoljstvom sudjelovali u akciji.
– Zadovoljni smo ponajprije odzivom svih službi kojima je u opisu zaštita i spašavanje. Dobar dio njih su udruge građana čiji članovi, poput GSS-a, imaju svoje redovite radne obveze, ali su ipak sudjelovali u dvomjesečnim pripremama za ovu vježbu, što daje posebnu vrijednost ovoj vježbi, rekao je pročelnik Ivan Knez.