Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ulje Nina Činića iz Istre najbolje u konkurenciji 330 ulja

27.03.2011. 22:00
Ulje Nina Činića iz Istre najbolje u konkurenciji 330 ulja


Očekivao sam da će moje ulje biti među prvih deset, ali nisam očekivao da ću ovdje u Zadru osvojiti titulu šampiona. Ovo je nagrada za moj trud i rad uložen posljednjih šesnaest godina. Imamo 750 stabala maslina i proizvodim 1.000 do 1.200 litara ulja. Za godinu do dvije imat ću proizvodnju oko 3.000 litara ulja, rekao je proizvođač šampionskog ulja Nino Činić
Maslinovo ulje OPG-a Nina Činića iz Istre proglašeno je šampionskim zlatnim ekstradjevičanskim maslinovim uljem na 13. po redu Danima masline koji su završili u subotu na Višnjiku. Činićevo ulje odnijelo je pobjedu u konkurenciji 330 ulja iz svih priobalnih županija i Slovenije te je osvojilo 108 bodova od 110 mogućih koliko ih se moglo osvojiti kemijskom i organoleptičkom analizom.
– Očekivao sam da će moje ulje biti među prvih deset, ali nisam očekivao da ću ovdje u Zadru osvojiti titulu šampiona. Ovo je nagrada za moj trud i rad uložen posljednjih šesnaest godina. Imamo 750 stabala maslina i proizvodim 1.000 do 1.200 litara ulja. Za godinu do dvije imat ću proizvodnju oko 3.000 litara ulja. Ulja gotovo više da i nemam. Uljem prodajem po cijeni od sto kuna litra refužo, a buteljke od pola litre po 73 kune. Registriran sam i nalazim se u sustavu PDV-a, rekao je proizvođač šampionskog ulja Nino Činić.
Činićeva pobjeda je posebno vrijedna jer su organizatori posebno isticali iznimnu kvalitetu ulja pristiglih na natjecanje. Naime, prema određenim kemijskim i senzorskim parametrima 80 posto uzoraka ulja može se svrstati u kategorije ekstradjevičanskih i djevičanskih ulja.
U sklopu drugog dana Dana masline na Višnjiku je održan i sajam na kojem su sa svojim proizvodima bili prisutni maslinari Zadarske županije i Istre te ovdašnji proizvođači sira, pršuta, vina. Također su svoje proizvode predstavili proizvođači sadnog materijala te strojeva koji se koriste u poljoprivredi.
Među brojnim izlagačima bili su Briševljani sa svojim uljima, Eugen Novaković iz Posedarja, Mate Dušević iz Ljupča, Nadinjani sa svojim vinima, prošlogodišnji šampioni Noćnjaka, sretna obitelj Kardum, učenici Osnovne škole Valentin Klarin iz Preka, zatim učenici Poljoprivredne škole Stanka Ožanića i drugi. Posebnu pažnju izazvalo je ulje Šime Kovačevića iz Briševa za koje je kemijska analiza na Maslini u Splitu pokazala je da ima 0,04 posto masnih kiselina.
– Ljudima koji ovdje dolaze je to interesantno. Oni su upoznati s tim i znaju da je to vrhunski rezultat, kaže Kovačević.
Sretna obitelj Kardum predstavila je svoje proizvode među kojima je posebni interes izazvao domaći kukuruz.
– Domaćeg kukuruza s oblim zrnom u dućanima više nema kupiti, samo hibridni. Sada vidimo koliko su ljudi željni njega, ali i drugih domaćih proizvoda koji su jednostavno neprimjetno nestali iz naših života, rekao je Drago Kardum.
 


Deset najboljih ulja


Šampionskim maslinovim uljem na 13. po redu Danima masline proglašeno je ulje Nina Činića iz Krasice u Istri. Drugo zlatno ekstradjevičansko maslinovo ulje je ulje Ratka Romića iz Briševa. Njegovo ulje je prema provedenoj kemijskoj i organoleptičkoj analizi najbolje u Zadarskoj županiji.
Treće zlatno ekstra djevičansko maslinovo ulje jest ulje OPG-a Giancarlo Zigante, Buje, četvrto Agrolagune d.d., Poreč, peto Ivice Vlatkovića, Novigrad, šesto Mauricia Bartolića, Pomer, sedmo Marina Kraljevića, Brtonigla, osmo Marka Buterina, Paljuv, deveto OPG-a Cossetto, Krasica i deseto Josipa Grgurice, Poličnik.




 


Od svih ulja najbolje išla Nadinska rana


Najveća gužva na sajmu na Višnjiku bila je ispred štanda Udruge vinara i vinogradara Nadin. Malo se koji posjetitelje sajma nije odlučio da proba vrhunska i kvalitetna crna nadinska vina koja nisu nikoga ostavila ravnodušnim. Može se slobodno reći da je među svim uljima na sajmu u subotu najbolje išla Nadinska rana, vrhunsko vino Željka Vrsaljka iz Nadina.