Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Divnića tukli, vukli po podu i gurali mu kamenje u stražnjicu i spolovilo

27.03.2012. 22:00
Divnića tukli, vukli po podu i gurali mu kamenje u stražnjicu i spolovilo


Osim što su oba optuženika kobne večeri bila u stanju teškog pijanstva, psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je da je Mitrović bio i neubrojiv. Procijenjen je vrlo opasnim zbog čega je sudu naloženo da ga nakon rasprave uputi na prisilno liječenje u adekvatnu ustanovu zatvorenog tipa


Nisam kriv i ne osjećam se krivim. Žao mi je, on je bio moj prijatelj – nakon čitanja optužnice rekao je umirovljeni pravosudni policajac Ivo (Jovo) Mitrović (57) kojem je zajedno sa Šimom Karamarkom Šikom (47) iz Kruševa, na Županijskom sudu u Zadru jučer započelo suđenje zbog okrutnog ubojstva 63-godišnjeg Mladena Divnića u Zelengradu pokraj Obrovca.
Optuženi su da su se 6. svibnja prošle godine, tijekom proslave Đurđevdana u obiteljskoj kući Zorana Gagića (47), verbalno, a potom i fizički sukobili s Divnićem nakon višesatnog druženja, jela i ispijanja veće količine alkoholnih pića.
Divnić umro zbog iskrvarenja
Zlostavljanje i mrcvarenje trajalo je satima, dok nesretni čovjek nije podlegao brojnim ozljedama. Sve je započelo u kuhinji domaćina gdje je nakon prepirke Karamarko Divnića polio vrućom vodom, a potom zajedno s Mitrovićem nastavio udarati rukama i nogama po cijelom tijelu, bacati na pod, vući za noge po kući i dvorištu. Torturu su kratko prekidali zbog jela i pića, a unatoč njegovu zapomaganju i intervenciji Milenka Opačića kojeg je Mitrović, zajedno s Divnićem nekoliko sati ranije dovezao u Zelengrad, nastavljali su ga tući.
“Prestanite ga tući i iživljavati se nad njim”, govorio im je Opačić, no oni su bez milosti nastavljali udarati po cijelom tijelu, a osim toga, nanijeli su mu i reznu ranu na glavi oštricom sjekire duge 90 centimetara. Dok je bespomoćno ležao u dvorištu iživljavanje su nastavili skinuvši mu donji dio odjeće, nakon čega su mu u predio spolnog organa i stražnjice gurali sitno zrnasto kamenje. Zbog brojnih ozljeda i unutarnjeg krvarenja nesretni je muškarac preminuo, a presudan je, kako je posvjedočila patologinja Ana Krvavica, bio udarac koji je izazvao razderotinu i nagnječenje jetre.
– Od udaraca, povlačenja i gnječenja nastao je niz ozljeda, razderotina i hematoma, lom više rebara, a nastala je i razderotina jetre s obilnim krvarenjem u trbušnu i prsnu šupljinu. Smrt je nastupila zbog traumatskog šoka oko dva sata iza ponoći – rekla je dr. Krvavica, pojasnivši kako je do takvih nalaza došla mjerenjem temperature pokojnom koja je u vrijeme pregleda iznosila 24 stupnja.
Osim dr. Krvavice jučer su o psihičkom stanju optuženika u vrijeme inkriminacije svjedočili psihijatrijski vještaci Esta Sušić i Emil Žampera, koji je za optuženog Šimu Karamarka utvrdio da je bio smanjeno ubrojiv u znatnoj mjeri.
– Alkohol je odigrao znatnu ulogu jer je aproksimativnim izračunom u vrijeme događaja razina bila na granici teškog pijanstva. Pije samo prigodničarski, ali je tjeskoban, prilično otuđen i osamljen, ima PTSP i povodljiv je – rekao je dr. Žampera dodavši da mu ne treba liječenje jer nije agresivan ni duševno bolestan.
Dr. Esta Sušić u svojoj je ekspertizi za Ivu Mitrovića naglasila kako on od posljedica dugotrajnog alkoholizma i niza psihičkih sindroma i poremećaja treba biti dugotrajno stacionarno bolnički liječen u ustanovi zatvorenog tipa.
Mitrović neubrojiv i opasan
– Postoji veliki stupanj opasnosti da bi on mogao ponoviti djelo i zato mora biti na zatvorenom odjelu u posebnoj ustanovi. Opasnost je vrlo velika, a tretman kakav je njemu potreban, ne može pružiti zatvorska bolnica niti je to dozvoljeno – rekla je dr. Sušić, pojasnivši kako u vrijeme počinjenja kaznenog djela Mitroviću nije bila očuvana sposobnost shvaćanja, kao ni upravljanje vlastitom voljom i postupcima.
Podsjetila je kako je Mitrović dugi niz godina liječen u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, no da je zbog dugogodišnjeg konzumiranja većih količina alkohola njegov mozak toliko oštećen da ima psihotične epizode, da je labilan i impulzivan te da ima trajni poremećaj osobnosti. S obzirom na činjenicu da je i njegova majka 15 godina liječena u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, dr. Sušić je kazala kako postoji mogućnost da je kod njega riječ i o genetici.
Suđenje se nastavlja i danas saslušavanjem svjedoka među kojima i Dare Gagić u čijoj kući se stravični događaj odigrao te Milenka Opačića, očevica.


 MITROVIĆ ĆE BITI PRISILNO LIJEČEN




Temeljem vještačkih nalaza tužiteljstvo je uz optužnicu, kojom se Ivo Mitrović i Šime Karamarko terete za teško ubojstvo, postavilo i zahtjev Sudu kojim se nalaže da nakon provedene glavne rasprave utvrdi da je Mitrović kao prvookrivljenik kazneno djelo počinio u stanju neubrojivosti te da mu odredi prisilni smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. U samoj optužnici za Mitrovića se navodi kako je 6. svibnja 2011. godine kazneno djelo počinio u neubrojivom stanju zbog težeg stupnja intoksikacije alkoholom te da kao osoba s razvijenom i manifestnom ovisnošću o alkoholu, uz to još i sa značajnim i uznapredovalim promjenama ličnosti u smislu oštećenja kognitivne, afektivne i mnestičke sfere, nije bio sposoban shvatiti značenje vlastitog postupanja niti vladati svojom voljom.