Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Maras: Bitno je čuti probleme poduzetnika

27.03.2012. 22:00
Maras: Bitno je čuti probleme poduzetnika


Prvih sto dana nove Vlade ocjenjujem dobrom ocjenom. Prvi put proračun je manji za razliku od godinu dana prije jer su ostvarene uštede. Napravljena je porezna reforma koja ide za rasterećenjem gospodarstva, a donijeli smo i neke odluke koje će omogućiti da se sljedećih nekoliko godina hrvatsko gospodarstvo razvija. U takvom ritmu nećemo raditi samo prvih sto dana, nego i do kraja mandata, rekao je nakon obilaska tvornice Kemoplast u poslovnoj zoni Grabi u Poličniku, ministar obrta i poduzetništva u Gordan Maras.
Maras nije htio komentirati novinarsko pitanje da su u gospodarskim aktivnostima aktivniji ministri iz HNS-a, rekavši da Vlada RH radi vrlo dinamično, a svi ministri svoj posao. Na navode o padu popularnosti Maras je odgovorio da ankete govore da većina građana ipak misli kako ova vlada ide u dobrom smjeru.
Na pitanje je li očekivao ovakvo loše stanje u Kemoplastu u kojem nema dovoljno repro materijala u kojem strojevi stoje, a i u kojem je likvidnost, Maras je odgovorio:
– Bitno je sastati se i čuti probleme koje imaju poduzetnici. Hrvatska vlada je prije tri dana donijela plan poticanja poduzetništva. Vrlo brzo će se početi ostvarivati nove investicije. Danas Kemoplast radi određenim kapacitetom. U pitanju je visoka tehnologija, a moguće je tvornicu i nadograditi. Potrebno je samo osigurati posao, ne samo Kemoplastu nego svih hrvatskim tvornicama. Očekujemo da će se to dogoditi već u narednih nekoliko mjeseci i to kroz investicije potaknute kroz javni sektor i javna poduzeća, rekao je hrvatski ministar.
Ipak broj od 600 tisuća novih radnih mjesta, predmet je po Marasu nekog dugoročnog razmišljanja i koji je za sada neostvariv. Ipak, ministar obrta i poduzetništva najavljuje otvaranje velikog broja radnih mjesta iako je u posljednje tri godine recesije u Hrvatskoj ostavljen veliki nered. Posebice je u pitanju likvidnost pa se otvaranjem velikog broja novih radnih mjesta mora kompenzirati i nestanak velikog broja radnih mjesta. Jedna od aktivnosti bit će i izjednačavanje uvjeta poslovanja na hrvatskim otocima. Tome u prilog, kaže ministar Maras, bit će otvaranje nove kreditne linije HBOR-a za otočke poduzetnike gdje umjesto tri posto, kamata iznosi jedan posto.
 


 ZAŠTO BAŠ KEMOPLAST?


Zašto je ministar Maras za svoj posjet odabrao slovensku tvrtku koja je k tome u problemima, nije bilo jasno novinarima. No tek uzgred, razlog se mogao naslutiti jer upravo asortiman Kemoplasta vezan je za investicije u javnom sektoru. Zanimljivo je da su ministra informirali kako tvrtka ima 40-ak zaposlenih, dok su radnici u obilasku rekli da trenutačno u Kemoplastu radi svega 20-ak ljudi. U kakvom je stanju Kemoplast, nije rado govorio niti vlasnik Marijan Pisker koji je rekao da plaće kasne, ali ne mjesec dana. Koliko iznosi prosječna plaća u Kemoplastu, Pisker nije znao odgovoriti, ali je dodao da je poslovna situacija Kemoplasta recesijska, slična svim proizvodnim tvrtkama u Hrvatskoj.