Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mosa Fowiki preko Praga do Moskve

27.03.2012. 22:00
Mosa Fowiki preko Praga do Moskve


Očekujemo žestoku konkurenciju, po našim informacijama trebalo bi biti 30-ak momčadi iz cijele Europe, no naš cilj je pokušati doći do same završnice tog turnira s čim bi vjerojatno zaradili ulaznicu za Moskvu početkom rujna – kazao je Škara


Streetball momčad Mosa Fowiki Zadar koju čine Tomislav Trokot, Marino Pantalon, Hrvoje Ćuška i Marko Škara ovog vikenda nastupa u češkom glavnom gradu Pragu na jakom turniru pod nazivom ”2. Streetball mania Indoor 2012.” Između ostalog taj turnir je i kvalifikacijski za završnicu Svjetske lige početkom rujna u Moskvi što je u konačnici i cilj ove iznimno uspješne zadarske streetball družine koja je u nešto više od godinu dana osvojila čak sedam različitih turnira. Većina njih su održani širom zadarske županije dok su neki imali i jaki međunarodni karakter.
Najzvučniji od tih nastupa sigurno je Streetball Europe 2011. održan Prištini gdje su konkurenciji 11 sastava osvojili 3. mjesto, a prošlogodišnjem zagrebačkom Noćnom haklu osvojili su prvo mjesto u konkurenciji 80 sastava iz Hrvatske. Kakva su očekivanja Mose Fowikija dao je naslutiti Marko Škara koji sa svojim suigračima put češke metropole kreće već sutra.
– Očekujemo žestoku konkurenciju, po našim informacijama trebalo bi biti 30-ak momčadi iz cijele Europe, no naš cilj je pokušati doći do same završnice tog turnira s čim bi vjerojatno zaradili ulaznicu za Moskvu početkom rujna. Trenutačno ne znamo sustav bodovanja koji se promijenio otkad je FIBA preuzela pod svoje stretball natjecanja. Prag, Tallin i Vladivostok su tri najjača turnira s najviše bodova. Oni izravno vode u Moskvu, ako bismo ih osvojili. Ali, pored toga trebamo odraditi što više turnira – zbog iskustva, a i bodovanja.
Za tako daleke destinacije kao što su Prag, a i Moskva koja je u planu, trebaju izdašna financijska sredstva. Srećom Mosa Fowiki svojim dosadašnjim postignućima je primijećena od strane općine Škabrnje i Zadarske županije koja im uvelike pomaže u financiranju njihovih turnirskih nastupa.
– Puno nam pomažu sredstva koja dobijemo od općine Škabrnje i Zadarske županije, na osnovu kojih i možemo planirati odlaske na daleka putovanja. Najbitnije nam je da skupimo za same troškove puta i spavanje, a ostalo nekako sami uspijemo skupiti. Normalno, sve je to i sa malo novaca veliki gušt, jer pored toga što igramo košarku imamo priliku vidjeti lijepe europske gradove u kojima se itekako ima što za vidjeti – kazao je Škara.