Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Papa koji je upozoravao na opasnosti komunizma i kapitalizma

27.03.2012. 22:00
Papa koji je upozoravao na opasnosti komunizma i kapitalizma


– Kao što nije podržavao komunizam Papa je kritički govorio i o kapitalizmu te se zalagao da europski Istok nakon raspada komunizma ne preuzme sve modele kapitalizma kojeg smo i mi danas u Hrvatskoj svjedoci, prisjetio se Maštruko govoreći o Ivanu Pavlu II.


Bogat program manifestacije Dani kršćanske kulture, koja se ove godine po prvi puta održava i u Zadru, nastavljen je u utorak predstavljanjem knjige “Ivan Pavao II. Biografija” Andree Riccardija, koju često nazivaju enciklopedijom Ivana Pavla II. ili konačnom biografijom.
Knjigu su u Zadru predstavljali Miro Radalj, direktor Nakladne kuće Verbum koja je izdala hrvatsko izdanje knjige, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić te prof. dr. Ivica Maštruko.
– U ovoj opsežnoj knjizi autor se trudi dati objektivan povjesničarski pregled bez subjektivnosti, ali naravno da se u knjizi vide njegove simpatije prema Ivanu Pavlu II. što ne smeta istinitosti objavljenih činjenica, rekao je Radalj pojašnjavajući kako je objavljivanje ove knjige bila teška odluka gledajući na njezinu opsežnost i isplativost, ali zbog njezinog pristupa, s obzirom na Riccardijevu dugogodišnju suradnju s Papom, i načina na koji je pisana bio je to potez zbog kojeg nisu zažalili.
Svakako je najzanimljivije izlaganje o knjizi bilo ono prof. dr. Ivice Maštruka koji se u svojoj dugoj diplomatskoj karijeri, među ostalim i kao bivši veleposlanik RH pri Svetoj Stolici, i sam nekoliko puta susretao s Papom te je pratio Papin nauk i djelovanje.
Maštruko je odmah na početku svog obraćanja okupljenima priznao da sam nije vjernik, ali da se nada da će zbog svog poštenog kršćanskog načina života jednoga dana gledati lice Božje. Također je istaknuo kako je ova večer za njega posebna jer se, rođeni Ugljanac, na ovim prostorima našao nakon tridesetak godina.
S Ivanom Pavlom II. Maštruko se susretao desetak puta tijekom svoje karijere, a predstavljajući knjigu osvrnuo se na dijelove koji govore o Papinom pogledu na marksizam i u kojem je on predstavljen kao globalni vođa koji govori o miru i sućuti.
– Definitivan sud o Papi Wojtyli je da je on bio intelektualac, teolog, ali i vjeran svećenik, međutim, ne istodobno i konformist. Da je sasvim i definitivno bio protivnik suradnje s marksizmom pa i onda kada se koristio nekim njegovim stavovima, čak i kada je upotrebljavao marksističku terminologiju, jer je za njega kršćanstvo predstavljalo oslobađajuću snagu za društvo, naglasio je Maštruko ističući kako je Papa gajio veliko nepovjerenje prema Sovjetskom Savezu i svim komunističkim zemljama, ali je ipak inzistirao na političkim diplomatskim odnosima s tim zemljama.
– Kao što nije podržavao komunizam Papa je kritički govorio i o kapitalizmu te se zalagao da europski Istok nakon raspada komunizma ne preuzme sve modele kapitalizma kojeg smo i mi danas u Hrvatskoj svjedoci, prisjetio se Maštruko govoreći o Ivanu Pavlu II.
Maštruko je svoj govor zaključio kratkim osvrtom na Papin socijalni nauk ističući da bi se o Ivanu Pavlu II. moglo govoriti satima, ali vrijeme predstavljanja knjige to ne dopušta.
Mons. Puljić prikazao je na prezentaciji slike s jednog od susreta Pape s vjernicima prenoseći još jednom njegove poruke mira, sućuti i ljubavi.