Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Zadru tjedno 60 novooboljelih od gripe

27.03.2012. 22:00
U Zadru tjedno 60 novooboljelih od gripe


Od početka siječnja, kada su u Hrvatskoj izolirani prvi virusi A H3N2 i B, registrirano je preko 12 tisuća oboljelih od gripe. Od toga, 400 slučajeva evidentirano je u Zadru i Zadarskoj županiji. Stvarni broj oboljelih daleko je veći jer se mnogi ne javljaju liječniku.
Da gripa nije bezazlena bolest potvrđuju i dojave o nekolici hospitaliziranih osoba u bolnicama diljem Hrvatske. Međutim, ove godine nije bilo tako teških slučajeva kao ranijih godina, kad je u Hrvatskoj kružio virus H1N1.
Dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemilogiju u Zavodu za javno zdravstvo Zadar, navodi da sezona gripe, iako je kraj ožujka, još nije završila.
– Još traju prijave s terena, gripa je još prisutna. Tjedno imamo oko 60 novih prijavljenih slučajeva gripe. Takav ritam traje još od sredine veljače. Gripa ove godine ima dva “pika”, onaj krajem siječnja i sredinom ožujka, kaže dr. Medić, pojašnjavajući da se gripa ove godine javila nešto kasnije pa zato još uvijek traje, i pojavljuje se u valovima.
Najviše oboljelih je među djecom predškolske i školske dobi, zbog čega su tijekom ožujka školske klupe bile poluprazne.
Iako je nezahvalno prognozirati kad će sezona gripe završiti, prema procjenama epidemiologa, broj oboljelih bi uskoro trebao početi opadati.