Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarska verzija drame slavnog dramatičara

27.03.2012. 22:00
Zadarska verzija drame slavnog dramatičara


U Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar sinoć je premijerno izveden komad Tennesseeja Williamsa “Iznenada prošlog ljeta” kojim je predstavljena još jedna Glumačka radionica HNK Zadra.
Druga predstava u režiji mladog glumca Vinka Radovčića, za razliku od Krležine ekspresionističke drame “Adam i Eva”, ovaj put je težak psihološki komad, obiteljska drama koja je na zadarsku pozornicu dovela jednog od najboljih američkih dramatičara.
Tennessee Williams na zadarskoj pozornici našao se već nekoliko puta, a posljednji put sa “Staklenom menažerijom” u kojoj se još jednom dokazala Jasna Ančić. Ovaj put jednim od njegovih, možda i najosobnijih, komada jučer je u kazalištu ujedno proslavljen i autorov 101. rođendan, ali i Svjetski dan kazališta.
U sinoć odigranoj psihološkoj drami na prvi pogled radi se o misterioznom ubojstvu i potrazi za počiniteljem, no to je zapravo duboka psihološka drama o poremećenim obiteljskim odnosima, ali i Williamsu omiljenim temama duševnih bolesnica, tabu temama u društvu kao što je pitanje identiteta, različitih seksualnosti i lobotomije.
U predstavi su debitirale dvije mlade glumice koje su se Glumačkoj radionici pridružile tijekom posljednje audicije te je njihov sinoćnji izlazak na pozornicu bio ujedno i debitantski nastup. To su Dunja Ercegović u glavnoj ženskoj roli Chatarine Holly te Marina Rogoznica (Foxhill). U ostalim ulogama pojavljuju se Žana Bumber (gđa. Violet Venable), Vinko Radovčić (Doktor Cukrowicz), Tamara Sukalić (Gđa Holly), Renato Pizek (George Holly) te Ivana Begović (Časna Felicity).