Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Američki zbor koncert otvorio hrvatskom “Cantate domino”

Autor: Valentina Mlađen

27.03.2013. 23:00
Američki zbor koncert otvorio hrvatskom “Cantate domino”

Foto: Vedran SITNICA



Američki zbor Western Washington University Choir sinoćnji je koncert u Gradskoj loži Zadar otvorio hrvatskom pjesmom “Cantate domino” Brune Vlaheka, odmah naznačivši kako će to biti koncert za pamćenje.
Western Washington University Choir jedan je od zborova prestižnog američkog Sveučilišta iz Bellinghama te djeluje kao redoviti obrazovni program u njihovom glazbenom odjelu. Program je stekao reputaciju jednog od najboljih sveučilišnih programa na sjeverozapadnoj obali SAD-a, a brojna publika prisutna sinoć mogla se i sama uvjeriti da u toj reputaciji nema pretjerivanja. Svojim anđeoskim glasovima ispunili su prostor Lože, savršeno ujednačeni izvodivši zahtjevne glazbene dionice bez greške.
U Zadar je zbor stigao u sklopu studijskog putovanja istočnom obalom Jadrana, od Venecije do Dubrovnika, a u Loži su se predstavili programom sastavljenim od moteta i himni iz Europe i Amerike, ranim američkim pjesmama i himnama te afričko-američkim duhovnim pjesmama u samom završetku ugodne večeri.
Nakon prve izvedbe dirigentica zbora dr. Leslie Guelker-Cone, voditeljica glazbenog odjela na WWU pozdravila je publiku na hrvatskom jeziku, a zatim im se obratila i na engleskom.
– Hvala vam svima što ste večeras ovdje s nama, sretni smo što možemo pjevati za vas, rekla je Guelker-Cone našalivši se kako su i oni okruženi vodom, samo ne Jadranskim morem nego Pacifičkim oceanom.
Gosti koncerta bili su i zadarski ansambl Ars cantabile, osnovan 2012. godine, trenutno jedini ansambl na ovom području posvećen izvedbama vokalnih aranžmana popularne glazbe, evergreena i crnačkih duhovnih pjesama. Oni su koncert upotpunili s nekoliko pjesama iz navedenog miljea kao što je “Good news”, hrvatska “Zemlja pleše” te jednom od najobrađivanijih i najpoznatijih pjesama “The lion sleeps tonight”.