Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Sve manje janjetine na uskrsnim stolovima

Autor: Ante Vidović

27.03.2013. 23:00
Sve manje janjetine na uskrsnim stolovima

Foto: ARIF Sitnica



Prije četiri godine u Hrvatskoj je konzumirano više od 400.000 tona svih vrsta mesa, dok ove godine ta brojka neće biti veća od 336.000 tona. Poraznih najnovijih brojki svjesni su posebno bukovački stočari kao i ugostitelji koji sa skepsom gledaju na slabu potražnju za mesom ususret nadolazećim uskrsnim blagdanima. Posebno se to odnosi na janjetinu, nekada neizostavnu Uskrsnu poslasticu koja se nalazila na gotovo svakom obiteljskom stolom za Uskrs, poslužena s mladom kapulicom.
Janjetina spada u skuplje vrste mesa i ljudi je u trenutcima krize nadomještuju jeftinijim vrstama mesa poput svinjetine. Po grubim procjenama ove godine za Uskrs prodat će se 360-ak tona janjetine što nije ni blizu prijašnjim brojkama. Uskrsna potrošnja pada iz godine u godinu, nakon rekordne 2009., i ove godine očekuje se njezin pad za 5 – 10%. Da je vrag odnio šalu potvrđuje i činjenicu da i uvoz janjetine iz godine u godinu pada.
– Prije četiri godine prodaja je bila odlična. Te godine sam samo pred Uskrs prodao 30 janjaca. Bila su to neka druga, bolja vremena. Ljudi su si mogli nešto priuštiti. Ove godine pred Uskrs još nisam prodao nijedno janje, kaže poznati bukovački stočar Luka Mirtović Zorko, iz Zelengrada.