Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dobio odštetu za sudar s veprom

27.03.2016. 22:00
Dobio odštetu za sudar s veprom


Kako je Pejčinović divlju svinju uočio 3 do 4 m prije udara, kočenjem nije mogao izbjeći nalet na nju
Hrvatske ceste morat će Srećku Pejčinoviću iz Gornjeg Karina isplatiti iznos od 10.527 kuna za štetu nastalu pri udaru u vepra koji se našao na cesti Karin – Benkovac.
“Susreti” motornih vozila i divljači, nažalost, nisu rijetkost na našim cestama, a ako za to nije odgovoran sam vozač (neprilagođena brzina, utjecaj alkohola i sl.), onda naknadu vozaču moraju isplatiti ili Hrvatske ceste ili lovačko društvo nadležno za područje na kojem je divljač izletjela na cestu, u ovom slučaju LD Benkovac. Tužitelj se nakon sudara prvo obratio lovačkom društvu, koje je s razlogom negirala svoju odgovornost za štetni događaj, pozivajući se na odredbe Zakona o lovstvu.
Tražili postavljanje znakova
Njime, naime, odgovornost za nastalu štetu na vozilu snosi vozač ukoliko nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti, tako da može pravovremeno postupiti po prometnom pravilu ili znaku, a u protivnom pravna osoba koja gospodari prometnicom na kojoj je šteta nastala.
Lovačko društvo 2008. godine obratio se Hrvatskim cestama sa zahtjevom za postavljanje prometnog znaka “divljač na cesti” na svim državnim cestama uz koje se nalaze lovišta tuženika, pa tako i na državnoj cesti 27 (Gračac-Obrovac-Benkovac-Šopot…) na kojoj je nastao predmetni događaj. Lovačko društvo navelo je kako je uslijed učestalog prelaska divljih svinja preko prometnica u mjestu Karin donji u pravcu Benkovca, te u Benkovačkom selu u pravcu Karina, potrebno postavljanje prometnih znakova “divljač na cesti”. S istim zahtjevom obratio se i Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije. Službenik Policijske postaje Benkovac utvrdio je da se na mjestu prometne nezgode i u blizini istog u trenutku nezgode nije nalazio prometni znak divlje životinje na cesti (vepar). Također, u svojoj lovnogospodarskoj osnovi za zajedničko lovište Benkovac-Smilčić nema divlju svinju kao divljač koju bi uzgajala radi lova.
Premalo vremena za kočenje
Saslušani svjedoci Neven Jurjević i Zoran Čirjak naveli su da divlja svinja nije autohtona životinja na njihovom lovištu, da su slučajevi istrčavanja divljih svinja na njihovom lovištu jako rijetki, te da se revizija lovnogospodarske osnove radi ukoliko se uoči povećani obujam divljači u lovištu, a što u konkretnom predmetu nije bio slučaj. Takvom iskazu svjedoka sud je u cijelosti poklonio vjeru, te ih je ocijenio objektivnim i stručnim, zbog čega je skinuta odgovornost s LD Benkovac.
Stalni sudski vještak za cestovni promet utvrdio je da je divlja svinja istrčala na kolnik neposredno prije samog naleta vozila, te da tužitelj kao vozač osobnog automobila nije mogao zaustaviti vozilo kočenjem. U trenutku naleta na divlju svinju vozilo je imalo brzinu od oko 62,9 km/h, na cesti na kojoj je vrijedilo ograničenje brzine od 110 km/h. Kako je tužitelj divlju svinju uočio 3 do 4 m prije udara u istu, kočenjem nije mogao izbjeći nalet na nju.
Zbog toga je sudac Općinskog suda u Zadru – Stalne službe u Biogradu na Moru, Igor Berghaus, naložio da trošak popravka oštećenog audija, uz zatezne kamate i troškove postupka, moraju podmiriti Hrvatske ceste.