Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bez tehnoloških znanosti nema razvitka Zadra

Autor: Ante Rogić

27.04.2010. 22:00
Bez tehnoloških znanosti nema razvitka Zadra

Foto: Adam VIDAS



U povodu nagrada koje je ROKI (prototip robotskog sustava za asistiranje u kirurgiji) osvojio na 38. ženevskom salonu inovacija koji je održan od 21. do 25. travnja, jučer je u Rektoratu Sveučilišta u Zadru održana konferencija za novinare. ROKI je na navedenom sajmu nagrađen Zlatnom medaljom i posebnim priznanjem rumunjskog Ministarstva, a o samom prototipu te važnosti nagrade govorili su rektor Sveučilišta dr.sc. Ante Uglešić, voditelj projekta mr. sc. Petar Čovo te Mirko Belošević, koji je sudjelovao na sajmu.
Rektor Uglešić podsjetio je kako je ideja o stvaranju ROKI-ja nastala na Sveučilištu, od nekolicine nastavnika, prvenstveno s Odjela za promet i pomorstvo.
Spoj znanja i tehnologije
– Iznijeli su mi ideju da se okušamo u jednom ne baš laganom poslu, jer je Sveučilište u Zadru poznato ponajprije po svojoj humanističkoj tradiciji, kazao je Uglešić još jednom ponovivši uvjerenje kako bez tehnoloških znanosti nema razvitka bilo koje sredine pa tako i zadarske.
– Ovo je bio jedan test, da pokažemo što možemo i znamo. Riječ je o spoju znanja i tehnologije. Prihvatio sam da pokušamo ući i ideju ostvariti. Velika je stvar upravo suradnja Sveučilišta i privrede. U ovom trenutku je to bilo moguće jedino u Zadru, možda još u Zagrebu. Ovo je pokazatelj da se projekt može nastaviti, a uspjeh će biti kad se bude moglo implementirati u kirurgiji, kazao je rektor zadarskog Sveučilišta.
Voditelj cijelog projekta, mr. sc. Petar Čovo istaknuo je kako je ROKI stvorio preduvjete, a nastao je iz želje da se pokaže da Sveučilište u Zadru to može napraviti. Napomenuo je kako prototip treba biti gotovo do kraja mjeseca, što će i biti te se tako ostvaruju svi vremenski i financijski okviri.
Podsjetimo, ROKI je prvi robotski sustav za asistiranje u kirurgiji u Hrvatskoj, vrijedan 1,9 milijuna kuna, a financirao ga je HIT (Hrvatski institut za tehnologiju), u sklopu programa START. Sveučilište u Zadru je formiralo tim od 11 ljudi koji su izradili ideju, a projekt su izradili u tvornici HSTEC u Zadru. ROKI je intelektualno vlasništvo Sveučilišta u Zadru.
Robotika u medicini
Robotika u medicini, osobito u kirurgiji, omogućuje izvođenje većine operativnih zahvata uz manje rezove, manju traumu za pacijenta u bolnici, smanjenu opasnost od infekcija te brži oporavak. Tako se postiže kraće zadržavanje pacijenata u bolnici i brži povratak svakodnevnom životu. Istodobno, primjenom robota moguće je nadoknaditi uvijek prisutan manjak različitih specijalnosti potrebnih pri izvođenju kirurških zahvata.
Robot bi trebao kroz dvije godine biti spreman za operacijske sale.
– Naše procjene su da će za dvije godine ROKI ući u operacijsku dvoranu, što znači da smo trenutačno na pola puta, naglasio je Čovo. ROKI će pojedinu ustanovu, ako se odluči kupiti ga, koštati oko sto tisuća eura.
 Prilikom predstavljanja vrijednih nagrada jučer je najavljeno i osnivanje Inovacijskog centra Špiro Brusina, koji bi zapravo bio tvrtka, u vlasništvu Sveučilišta u Zadru, uz sudjelovanje Grada Zadra, kao i partnera iz gospodarstva.
– Inovacijski centar je u osnivanju, radimo na tome. Služit će tome da studenti jedan dio nastave u pogonu, a ne samo simulatorski, pojasnio je kazao je mr.sc. Petar Čovo dodavši kako je Centar u fazi završetka prijave te će do najkasnije do 14. svibnja biti prijavljen. Rektor Uglešić je naglasio kako bi u centar s vremenom trebala ući privreda te pripomoći u razvoju sredine, koja je nekad bila prepoznatljiva po tvrtkama kao što su Bagat ili SAS.
 Kad je riječ o studiju mehatronike i robotike, rektor Uglešić je napomenuo kako će do njegova osnivanja doći kad bude usvojen studijski program. Kadrovi se trenutačno zapošljavaju na Odjel za promet i pomorstvo.