Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nakić i Uhoda bez komentara o spajanju zadarske bolnice i biogradske ortopedije

Autor: Teuta Babajko Jamičić

27.04.2010. 22:00
Nakić i Uhoda bez komentara o spajanju zadarske bolnice i biogradske ortopedije


U sklopu kategorizacije bolničkih ustanova kojom se želi racionalizirati njihovo poslovanje, ministar Darko Milinović spomenuo je i mogućnost administrativnog spajanja Opće bolnice Zadar i Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru


Ministar zdravstva Darko Milinović predstavio je program reformi zdravstvenog sustava. Glavne novosti u zdravstvu su ujedinjavanje bolničkih sustava te uvođenje cenzusa u sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja.
Tako će do 15. srpnja postojećih 16 bolničkih ustanova na području Zagreba spojit se u njih šest – KBC Zagreb, Sveučilišnu bolnicu Sestara milosrdnica, KB Merkur, KB Sveti Duh, Psihijatrijsku bolnicu Vrapče i KB Dubrava. Smanjenjem broja bolnica reorganizirat će se i racionalizirati i njihovo poslovanje, što znači da se vrlo brzo može očekivati spajanje pojedinih odjela i dijagnostike. Bolnice se, dakle, neće ukidati, ali bi mogle ostati bez nekih odjela ili dijagnostike, koja će se obavljati tamo gdje to bude isplativije.
Pacijenti bi od spajanja bolnica, kako tvrdi ministar Milinović, trebali imati samo dobrobiti jer će se raditi efikasnije, a omogućit će i rad u smjenama. Na taj način, prema Milinovićevim najavama, uštedjet će se 318 milijuna kuna jer će se smanjiti troškovi uprava. Racionalizacijom ostalih troškova planira se uštedjeti 100 milijuna kuna na godinu.
U sklopu kategorizacije bolničkih ustanova kojom se želi racionalizirati njihovo poslovanje, ministar Darko Milinović spomenuo je i mogućnost administrativnog spajanja Opće bolnice Zadar i Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru. Milinovićeva izjava iznenadila je vodeće ljude ovih zdravstvenih ustanova, a kako službene obavijesti iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi nisu dobili, dr. Dario Nakić i dr. Branko Uhoda, ministrovu odluku nisu ni željeli komentirati.
– Ministar Darko Milinović spomenuo je administrativno spajanje zadarske Opće bolnice i biogradske Specijalne bolnice za ortopediju kao jednu od mogućnosti u sklopu nastavka realizacije bolničkog sustava. Mi o tome nikakve službene obavijesti do sada nismo dobili, tako da ne mogu ništa ni komentirati, kaže dr. Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, pojašnjavajući kako o takvoj mogućnosti do sada nije razmišljao, jer ona u niti jednom kontekstu nije bila spomenuta.
Nakićevo mišljenje dijeli i dr. Branko Uhoda, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru. Nikakvu službenu obavijest o najavljenom spajanju tih dviju zdravstvenih ustanova dr. Uhoda nije dobio iz Ministarstva zdravstva, no ne isključuje takvu mogućnost u sklopu racionalizacije bolničkog sustava.
– Bez službenih informacija ne mogu komentirati, no ako takva namjera doista postoji, vjerujem da će njezinoj realizaciji prethoditi detaljna analiza svih segmenata eventualnog spajanja zadarske Opće bolnice i biogradske Specijalne bolnice za ortopediju. Prostora za racionalizaciju uvijek ima, no treba vidjeti što bi ona u konačnici zapravo donijela, kaže dr. Uhoda, dodajući kako će se pri takvoj odluci najvjerojatnije voditi računa i o stavu Zadarske županije koja je osnivač obiju ustanova.
Inače, vezano za nastavak programa reforme zdravstvenog sustava, dr. Dario Nakić navodi kako svaka racionalizacija, pa tako i ona bolničkog sustava, u javnosti prikazuje izrazito negativno. Spominje se uvijek u smislu uskraćivanja određenih prava dok se, kako navodi dr. Nakić, malo govori o poboljšanjima koja se racionalizacijom žele postići.
Vezano za racionalizaciju bolničkog sustava, koju je ovih dana ponovno aktualizirao ministar Milinović, dr. Nakić kao primjer navodi racionalizaciju pretraga u Centralnom laboratoriju, osobito onih za hormone štitnjače, koje godišnje zadarsku Opću bolnicu stoje 250 tisuća kuna.
– Racionalizacijom ne idemo na štetu pacijenata, a ušteđenim sredstvima uspjeli smo kupiti novi uređaj za Centralni laboratorij. Riječ je o uređaju za lančanu reakciju polimeraze (PCR), namijenjenom za široki spektar pretraga koje se do sada nisu mogle obavljati u Zadru, već su pacijenti morali odlaziti u Zagreb, kaže dr. Nakić te najavljuje kako će uređaj vrlo brzo biti u funkciji.