Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Povljana ispratila troje mladih na vječni počinak

Autor: Suzana Bandić

27.04.2010. 22:00
Povljana ispratila troje mladih na vječni počinak

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Svi smo bili različiti kao puzle i tvorili predivnu sliku. Tvojim odlaskom izgubili smo jedan najmiliji dio… Kažu da si otišao, ali ne znaju da si još tu. Dok je nas, ti ćeš dragi prijatelju živjeti kroz nas – dio je dirljivog govora kojim su se prijatelji Ante Pogorilića (24) jučer na mjesnom groblju u Povljani oprostili od njega, ali i Martine Škode (19) i Marina Orlića (21) koji su u stravičnoj prometnoj nesreći poginuli proteklog vikenda svega nekoliko kilometara od njihovih obiteljskih kuća.
Nekoliko tisuća ljudi iz svih dijelova Zadarske županije okupilo se jučer u tom malom otočkom mjestu gdje je u 14 sati započeo tradicionalni pogrebni obred kojim su troje mladih ispraćeni na njihov vječni počinak.
Tužne povorke koje su pratile bijele lijesove s tijelima djevojke i dvaju mladića krenule su istodobno iz svih triju kuća žalosti prema crkvi svetog Jurja. Kolone je predvodila povljanska mladost noseći vijence i bijele ruže u rukama. Sve djevojke bile su odjevene u bijelo, mladići u bijele košulje i crne hlače, a ispred svakog lijesa koračala je po jedna djevojka obučena u vjenčanicu. U trenutku kao da je cijelo mjesto zamrlo, a sumornu tišinu parali su bolni jecaji i uzdisaji ožalošćenih.
Kod mjesne crkve sve tri kolone slile su se u jednu gdje je potom održana Sveta misa zadušnica koju su predvodili tri župnika s Paga, iz Povljane, Paga i Novalje nakon čega se dalje krenulo prema mjesnom groblju. Prije nego što su lijesove položili u grobnice dirljivo oproštajno pismo pročitao je u ime cijelog razreda Martinin razredni kolega koji je između ostaloga rekao da je vagon njihovog 4.b ostao bez jednog putnika, no da će oni nastaviti put dalje s njom u mislima. Dvije Martinine prijateljice prisjetile su se kako su ju prije izlazaka uvijek čekale.
– Uvijek si kasnila, a mi smo te čekale. Sad ti čekaš nas do ponovnog susreta najdraža prijateljice – rekle su djevojke opraštajući se od Martine.
Potom su pročitana i oproštajna pisma za dvojicu mladića.
– Nedostajat ćete nam, ali uvijek ćemo vas se sjećati i pamtiti sve zajedničke trenutke – poručili su mladići kojima je jedina utjeha, kako su kazali, da je Bog uzeo sebi anđele. 
Osim mnogobrojnih prijatelja i rodbine od troje mladih Povljanaca oprostio se i cijeli vrh PU zadarske te članovi vatrogasnih društava iz Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije, jer je poginuli 24-godišnji Marin Orlić bio član DVD-a Povljana te je nedavno sudjelovao u gradnji prvog spomen-križa poginulim vatrogascima na Kornatima. Na kraju obreda pročitano je pismo potpore i utjehe obiteljima poginulih koje je poslao novi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.


 VOZAČ SHRVAN OSJEĆAJEM KRIVNJE


Ozlijeđeni mladić Dario Škoda (19) zbog težine ozljeda jučer nije mogao napustiti zadarsku bolnicu kako bi se oprostio od trojice prijatelja, a isto nije mogao učiniti ni vozač, 22-godišnji Tonči Stupičić. On je naime, u vrijeme pogrebnog obreda bio priveden istražnom sucu, no zbog stanja šoka u kojemu se nalazi još od nesreće nije mogao dati svoj iskaz. Kako saznajemo, istražnom sucu je rekao samo kako bi više volio da je on mrtav nego njegovi prijatelji. Potom mu je određen jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti utjecaja na jedinog preživjelog svjedoka te neke očevice.




 NA MJESTO POGIBIJE POSTAVIT ĆE SPOMEN OBILJEŽJE


Na mjestu stravične nesreće gdje su u slijetanju vozila s dionice ceste Povljana – Gorica, poginuli Martina, Ante i Marin, Općina Povljana će u dogovoru s njihovim obiteljima postaviti spomen obilježje. Osim toga, Općina je organizirala i financirala njihov pogreb kako bi barem na taj način pomogli njihovim obiteljima u ovim teškim trenucima