Stavimo li na stranu sve nutritivne i zdravstvene vrijednosti jagoda, one ipak prvenstveno plijene svojim neodoljivim izgledom. Kad uspijemo naići na one koje još imaju okus jagode, onda ispred sebe imamo vrhunsku poslasticu, ukusnu i zdravu deliciju
Na vrgoračkim poljima počela je berba prvih jagoda, koje su ovih dana stigle i na zadarsku tržnicu. Dok se zamaman, aromatičan miris prvih vrgoračkih jagoda širi zadarskom tržnicom, koje plijene pozornost i svojim neodoljivim izgledom, tim proljetnim kraljicama vrlo brzo pronalazimo manu – vrtoglavu cijenu. Kilogram vrgoračkih jagoda stoji čak 40 kuna! Psihološki šok izazvan vrtoglavom cijenom jagoda trgovci umanjuju prodajući ih na košarice različitih veličina, odnosno težina, pa ističu cifre od 10, odnosno 20 kuna, koliko treba izdvojiti za 25 dekagrama ili pola kilograma jagoda. No, kako kažu kupci, kad se zbroji dva i dva, od šokantne brojke 40, pobjeći se ne može.
Rano voće
Vrtoglavih cijena svjesni su i trgovci, no, kako kažu, kilogram prvih jagoda ne mogu prodati za manje od 40 kuna. Ako to učine, ništa od zarade. Kad jagode počnu sazrijevati i u drugim krajevima Hrvatske, cijene će neminovno padati. Anka Perović, kod koje se uz vrgoračke mogu kupiti i jagode sa zadarskih polja, između Ploče i Crnoga, kaže da su ove godine jagode na tržnicu stigle tjedan dana kasnije nego inače. Cijene prvih jagoda, kao što to obično biva i s drugim ranim voćem i povrćem, relativno su visoke. No kad jagode počnu masovnije dozrijevati, Anka Perović ističe da će cijene padati.
– Kilogram jagoda stoji 40 kuna. Znam, svima je to skupo, i nama trgovcima i kupcima. Teško je danas prodati jagode. Kupuju ih uglavnom turisti, koji ih odmah jedu u hodu. Kako se jagode često koriste za kolače, tu i tamo se proda koja košarica za slastice, kaže Anka Perović, dodajući da sezona jagoda traje od travnja do lipnja.
Jagode na zadarsku tržnicu u travnju stižu s vrgoračkih polja. Nakon toga sazrijevaju i one u zadarskom kraju. Jagode najkasnije sazrijevaju u Gorskom kotaru i kontinentalnoj Hrvatskoj. Njih u Zadru ima kupiti tek u lipnju.
Inače, plodovi jagode su kroz povijest od Rimskog Carstva pa do danas omiljena poslastica. To je niskokalorično voće bogato vitaminima i antioksidansima, a posebno se ističe medicinska vrijednost elagične kiseline u prevenciji i liječenju kancerogenih bolesti.
Stavimo li na stranu sve nutritivne i zdravstvene vrijednosti jagoda, one ipak prvenstveno plijene svojim neodoljivim izgledom. Kad uspijemo naići na one koje još imaju okus jagode, onda ispred sebe imamo vrhunsku poslasticu, ukusnu i zdravu deliciju.
Najranije jagode stižu iz toplijih krajeva gdje su duži dani, iz Španjolske, Egipta, Maroka, a u manjoj mjeri na tržištu nalazimo i one iz hidroponskog uzgoja, odnosno iz suvremenih staklenika s kontroliranim uvjetima proizvodnje. Iako baš i nisu posebno ukusne, privlače veliku pozornost kupaca jer dolaze u vrijeme kad drugog svježeg voća gotova nema na tržištu. Najčešće su i te jagode iz uvoza jer veličina proizvodnje u Hrvatskoj u ovakvim uvjetima je zanemariva.
Sada na tržnici imamo jagode iz nešto tradicionalnije proizvodnje, iz priobalnih područja, posebno iz okolice mjesta Vrgorca. Uskoro će se pojaviti i jagode uzgojene u plastenicima kontinentalne Hrvatske. Tako da će domaćih jagoda biti sve više, pa za uvoznim neće biti potrebe osim za one koji ne traže kvalitetu već nisku cijenu. S obzirom na nižu cijenu rada u Hrvatskoj nego u nekim drugim zemljama, razlika u cijeni domaćih prema uvoznim jagodama i nije odveć velika, pa to ne bi smio biti kriterij odabira.
Zdrava delicija
Ima još razloga zašto kod kupnje jagoda treba birati lokalno. Jedan od njih je da se jagode koje se plasiraju na lokalno tržište beru dozrele te se svježe ubrane transportiraju na prodajna mjesta. Uvozne jagode se zbog osjetljivosti prema dugotrajnom transportu beru nedozrele te sazrijevaju prilikom transporta i distribucije. Okusom, kvalitetom i osjećajem svježine te jagode se ne mogu usporediti.
Stoga je pri kupnji jagoda potreban određeni oprez. Poželjno je pročitati deklaraciju i saznati odakle stižu jagode. To je važno zato što su jagode iz uvoza često od sjetve, preko rasta i transporta pa do skladištenja obrađivane različitim pesticidima, herbicidima i pospješivačima ne bi li se uzgojili što veći i crveniji plodovi, s dužim vijekom trajanja. Kod mnogih ljudi takve jagode uzrokuju razne alergijske simptome poput mjehurića na usnama i u usnoj šupljini.
Što se tiče zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti jagoda, one su izuzetno bogate i folnom kiselinom važnom za stvaranje krvi i rast stanica, vitaminom C te kalijem koji smanjuje količinu vode u krvi i krvni tlak. Niti jedno drugo domaće voće kao jagode nije tako bogato manganom, supermineralom koji pomaže ubrzavanju metabolizma, hrani živce i mozak, potiče libido, opskrbljuje kožu i kosu pigmentima, a u za sve to potiče i proizvodnju hormona u štitnjači.
Uz to, jagode su izuzetno korisne i za sve one koji su na dijeti, zbog svojeg detoksikacijskog svojstva, izbacivanja otrova i suvišne vode iz organizma. Kako ih je najbolje konzumirati svježe, može se napraviti osvježavajući frape od jagoda. Za to treba samo desetak jagoda, decilitar mlijeka ili jogurta te malo smeđeg šećera po želji. Sastojci se dobro izmiksaju, frape se ohladi te njime nagradi tijelo i nepce.
Torta od sira
Za podlogu:
250 g McVities digestive keksa s jagodama, 100 g rastopljenog maslaca, žlica šećera, malo cimeta
Za kremu od sira:
400 g svježeg sira, 200 g ABC sira, 50 g šećera, 2 burbon vanilije, 2 jaja
Za preljev od vrhnja:
2 kisela vrhnja, 2 burbon vanilije
Za dekoraciju:
15-20 dag jagoda, 10 dag čokolade, malo mlijeka
Priprema
Pećnicu ugrijati na 180°C. Dno kalupa za tortu, promjera 22 cm, obložiti papirom za pečenje pa ga namastiti. Samljeti kekse tako da se dobiju sasvim sitne mrvice, dodati sve ostale sastojke, dobro promiješati i zatim smjesu utisnuti stražnjom stranom žlice na dno kalupa tako da se dobije tanka podloga. Peći 10 minuta i izvaditi da se prohladi. Mikserom tući sireve sa šećerom i burbom vanilijom dok se ne dobije kremasta smjesa. Zatim umiksati jaja da se dobije žućkasta krema. Smanjiti pećnicu na 170°C, smjesu prelijte preko podloge od keksa i peći pola sata. Vrhnja pomiješati burbon vanilijom. Izvaditi tortu iz pećnice. Pustiti je da se prohladi 5-10 minuta pa po vrhu počevši od strana kalupa prema sredini žlicom rasporediti lagano sloj od vrhnja. Peći još 10-ak minuta. Tortu ostaviti da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a zatim preko noći u hladnjaku. Ukrasiti je narezanim jagodama i čokoladom, prethodno na pari rastopljenoj s malo mlijeka.
Panna cotta
Sastojci
5 dl slatkog vrhnja, 1 vanilin šećer, 1 vrećica bijele želatine
Za preljev
1 dl vode, 20 dag jagoda, 5 dag šećera u prahu
Priprema
Želatinu namočiti u malo hladne vode i ostaviti da nabubri. Slatko vrhnje zajedno s vanilin šećerom staviti na laganu vatru i pustiti da zavrije te kuhati 15 minuta. Nakon toga vrhnje maknuti s vatre i dodati mu rastopljenu želatinu. Miješati dok se želatina ne rastopi. Gotovu smjesu rasporediti u četiri zdjelice, prethodno isprane vodom te ih ostaviti da se ohlade na sobnoj temperature. Nakon toga staviti ih u hladnjak najmanje 3 do 4 sata da se sadržaj stvrdne. Dok se panna cotta hladi, napraviti preljev od jagoda. U vodi rastopiti šećer u prahu i pustiti da zavrije. Potom dodati narezane jagode i pustiti da sve zajedno prokuha te da se preljev poveže. Ohlađenu panna cottu izvaditi na tanjur i preliti preljevom od jagoda.
Voćne čašice
Sastojci
Umak od jagoda
30 dag jagoda, 2 žlice šećera u prahu, 1 žlica gustina
Za kremu
2 čvrsta jogurta, 60 g šećera u prahu, 2 žlice limuna, 1 vanilin šećer, vrećica želatine, 200 ml vrhnja za šlag
Priprema
Jagode oprati i izrezati na komade. Dodati im šećer i gustin te usitniti štapnim mikserom. Smjesu od jagoda prokuhati 5 minuta da se malo zgusne. Maknuti s vatre i u međuvremenu, dok se umak hladi, pripremite kremu. Želatinu otopiti u 4 žlice hladne vode. Ostavite 10 minuta da nabubri, zatim je otopite na laganoj vatri. Jogurt stavite u zdjelu, dodati šećer, limun i vanilin šećer, izmiješati mikserom te polagano miješajući dodati otopljenu želatinu. Vrhnje izmiksati u čvrst šlag te ga dodati miješajući smjesi od jogurta. Čaše za posluživanje isplahnuti hladnom vodom. Dio kreme staviti na dno, prelijte s malo umaka od jagoda, pa staviti čaše nakratko u zamrzivač da se stisne umak. Na taj način će biti lakše staviti drugi sloj kreme. Izvaditi čaše iz zamrzivača, po umaku od jagoda rasporediti preostali dio kreme te ukrasite jagodama i poslužiti.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Bundesliga
Andrej Kramarić postigao dva pogotka u porazu Hoffenheima kod Bochuma
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Real Madrid pobjedom u San Sebastianu napravio još jedan korak prema naslovu prvaka
Ostali sportovi
ATP Madrid
Borna Ćorić je doživio težak poraz od Zvereva i ispao u drugom kolu Madrida
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Ostali sportovi
Fair play vrijedan nagrade
Odbojkaši Medicinske škole Ante Kuzmanića ispravili suca na svoju štetu
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Zadar
zatvaranje cesta
VAŽNA OBAVIJEST Uskoro utrka Wings For Life uz posebnu regulaciju prometa
Moda
zadarski concept store