Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kad se dogode jagode…

27.04.2011. 22:00
Kad se dogode jagode…


Stavimo li na stranu sve nutritivne i zdravstvene vrijednosti jagoda, one ipak prvenstveno plijene svojim neodoljivim izgledom. Kad uspijemo naići na one koje još imaju okus jagode, onda ispred sebe imamo vrhunsku poslasticu, ukusnu i zdravu deliciju


Na vrgoračkim poljima  počela je berba prvih jagoda,  koje su ovih dana stigle i na  zadarsku tržnicu. Dok se zamaman, aromatičan miris prvih vrgoračkih jagoda širi zadarskom tržnicom, koje plijene pozornost i svojim neodoljivim izgledom, tim proljetnim kraljicama vrlo brzo  pronalazimo manu – vrtoglavu cijenu. Kilogram vrgoračkih jagoda stoji čak 40 kuna! Psihološki šok izazvan vrtoglavom cijenom jagoda trgovci umanjuju prodajući ih  na košarice različitih veličina,  odnosno težina, pa ističu cifre od 10, odnosno 20 kuna,  koliko treba izdvojiti za 25  dekagrama ili pola kilograma  jagoda. No, kako kažu kupci,  kad se zbroji dva i dva, od  šokantne brojke 40, pobjeći  se ne može.
Rano voće
Vrtoglavih cijena svjesni su i  trgovci, no, kako kažu, kilogram prvih jagoda ne mogu  prodati za manje od 40 kuna.  Ako to učine, ništa od zarade. Kad jagode počnu sazrijevati i u drugim krajevima  Hrvatske, cijene će neminovno padati. Anka Perović, kod  koje se uz vrgoračke mogu  kupiti i jagode sa zadarskih  polja, između Ploče i Crnoga,  kaže da su ove godine jagode  na tržnicu stigle tjedan dana  kasnije nego inače. Cijene prvih jagoda, kao što to obično  biva i s drugim ranim voćem i  povrćem, relativno su visoke.  No kad jagode počnu masovnije dozrijevati, Anka Perović  ističe da će cijene padati.
– Kilogram jagoda stoji 40  kuna. Znam, svima je to skupo, i nama trgovcima i kupcima. Teško je danas prodati  jagode. Kupuju ih uglavnom  turisti, koji ih odmah jedu u  hodu. Kako se jagode često  koriste za kolače, tu i tamo se  proda koja košarica za slastice, kaže Anka Perović, dodajući da sezona jagoda traje  od travnja do lipnja.
Jagode na zadarsku tržnicu u  travnju stižu s vrgoračkih polja. Nakon toga sazrijevaju i  one u zadarskom kraju. Jagode najkasnije sazrijevaju u  Gorskom kotaru i kontinentalnoj Hrvatskoj. Njih u Zadru ima kupiti tek u lipnju.
Inače, plodovi jagode su kroz  povijest od Rimskog Carstva  pa do danas omiljena poslastica. To je niskokalorično  voće bogato vitaminima i antioksidansima, a posebno se  ističe medicinska vrijednost  elagične kiseline u prevenciji  i liječenju kancerogenih bolesti.
Stavimo li na stranu sve nutritivne i zdravstvene vrijednosti jagoda, one ipak prvenstveno plijene svojim neodoljivim izgledom. Kad uspijemo naići na one koje još imaju okus jagode, onda ispred  sebe imamo vrhunsku poslasticu, ukusnu i zdravu deliciju.
Najranije jagode stižu iz toplijih krajeva gdje su duži dani, iz Španjolske, Egipta, Maroka, a u manjoj mjeri na  tržištu nalazimo i one iz hidroponskog uzgoja, odnosno  iz suvremenih staklenika s  kontroliranim uvjetima proizvodnje. Iako baš i nisu posebno ukusne, privlače veliku  pozornost kupaca jer dolaze  u vrijeme kad drugog svježeg  voća gotova nema na tržištu.  Najčešće su i te jagode iz  uvoza jer veličina proizvodnje u Hrvatskoj u ovakvim  uvjetima je zanemariva.
Sada na tržnici imamo jagode  iz nešto tradicionalnije proizvodnje, iz priobalnih područja,  posebno iz okolice mjesta Vrgorca. Uskoro će se pojaviti i  jagode uzgojene u plastenicima  kontinentalne Hrvatske. Tako  da će domaćih jagoda biti sve  više, pa za uvoznim neće biti  potrebe osim za one koji ne  traže kvalitetu već nisku cijenu.  S obzirom na nižu cijenu rada  u Hrvatskoj nego u nekim drugim zemljama, razlika u cijeni  domaćih prema uvoznim jagodama i nije odveć velika, pa to  ne bi smio biti kriterij odabira.
Zdrava delicija
Ima još razloga zašto kod kupnje jagoda treba birati lokalno.  Jedan od njih je da se jagode  koje se plasiraju na lokalno  tržište beru dozrele te  se svježe ubrane  transportiraju na prodajna mjesta.  Uvozne jagode se zbog osjetljivosti prema dugotrajnom  transportu beru nedozrele te  sazrijevaju prilikom transporta  i distribucije. Okusom, kvalitetom i osjećajem svježine te  jagode se ne mogu usporediti.
Stoga je pri kupnji jagoda potreban određeni oprez. Poželjno je pročitati deklaraciju i  saznati odakle stižu jagode. To  je važno zato što su jagode iz  uvoza često od sjetve, preko  rasta i transporta pa do skladištenja obrađivane različitim  pesticidima, herbicidima i pospješivačima ne bi li se uzgojili  što veći i crveniji plodovi, s  dužim vijekom trajanja. Kod  mnogih ljudi takve jagode  uzrokuju razne alergijske simptome poput mjehurića na usnama i u usnoj šupljini.
Što se tiče zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti jagoda,  one su izuzetno bogate i folnom kiselinom važnom za  stvaranje krvi i rast stanica, vitaminom C te kalijem koji  smanjuje količinu vode u krvi i  krvni tlak. Niti jedno drugo  domaće voće kao jagode nije  tako bogato manganom, supermineralom koji pomaže  ubrzavanju metabolizma, hrani  živce i mozak, potiče libido,  opskrbljuje kožu i kosu pigmentima, a u za sve to potiče i  proizvodnju hormona u štitnjači.
Uz to, jagode su izuzetno korisne i za sve one koji su na  dijeti, zbog svojeg detoksikacijskog svojstva, izbacivanja  otrova i suvišne vode iz organizma. Kako ih je najbolje  konzumirati svježe, može se  napraviti osvježavajući frape  od jagoda. Za to treba samo  desetak jagoda, decilitar mlijeka ili jogurta te malo smeđeg  šećera po želji. Sastojci se dobro izmiksaju, frape se ohladi  te njime nagradi tijelo i nepce.
 


Torta od sira




Za podlogu:
250 g McVities digestive keksa s jagodama, 100 g rastopljenog  maslaca, žlica šećera, malo cimeta
Za kremu od sira:
400 g svježeg sira, 200 g ABC sira, 50 g šećera, 2 burbon  vanilije, 2 jaja
Za preljev od vrhnja:
2 kisela vrhnja, 2 burbon vanilije
Za dekoraciju:
15-20 dag jagoda, 10 dag čokolade, malo mlijeka
Priprema
Pećnicu ugrijati na 180°C. Dno kalupa za tortu, promjera 22 cm,  obložiti papirom za pečenje pa ga namastiti. Samljeti kekse tako  da se dobiju sasvim sitne mrvice, dodati sve ostale sastojke,  dobro promiješati i zatim smjesu utisnuti stražnjom stranom žlice  na dno kalupa tako da se dobije tanka podloga. Peći 10 minuta  i izvaditi da se prohladi. Mikserom tući sireve sa šećerom i  burbom vanilijom dok se ne dobije kremasta smjesa. Zatim  umiksati jaja da se dobije žućkasta krema. Smanjiti pećnicu na  170°C, smjesu prelijte preko podloge od keksa i peći pola sata.  Vrhnja pomiješati burbon vanilijom. Izvaditi tortu iz pećnice.  Pustiti je da se prohladi 5-10 minuta pa po vrhu počevši od  strana kalupa prema sredini žlicom rasporediti lagano sloj od  vrhnja. Peći još 10-ak minuta. Tortu ostaviti da se ohladi prvo na  sobnoj temperaturi, a zatim preko noći u hladnjaku. Ukrasiti je  narezanim jagodama i čokoladom, prethodno na pari rastopljenoj s malo mlijeka.


 


Panna cotta


Sastojci
5 dl slatkog vrhnja, 1 vanilin šećer, 1 vrećica bijele želatine
Za preljev
1 dl vode, 20 dag jagoda, 5 dag šećera u prahu
Priprema
Želatinu namočiti u malo hladne vode i ostaviti da nabubri.  Slatko vrhnje zajedno s vanilin šećerom staviti na laganu vatru i  pustiti da zavrije te kuhati 15 minuta. Nakon toga vrhnje maknuti  s vatre i dodati mu rastopljenu želatinu. Miješati dok se želatina  ne rastopi. Gotovu smjesu rasporediti u četiri zdjelice, prethodno isprane vodom te ih ostaviti da se ohlade na sobnoj  temperature. Nakon toga staviti ih u hladnjak najmanje 3 do 4  sata da se sadržaj stvrdne. Dok se panna cotta hladi, napraviti  preljev od jagoda. U vodi rastopiti šećer u prahu i pustiti da  zavrije. Potom dodati narezane jagode i pustiti da sve zajedno  prokuha te da se preljev poveže. Ohlađenu panna cottu izvaditi  na tanjur i preliti preljevom od jagoda.


 


Voćne čašice


Sastojci
Umak od jagoda
30 dag jagoda, 2 žlice šećera u prahu, 1 žlica gustina
Za kremu
2 čvrsta jogurta, 60 g šećera u prahu, 2 žlice limuna, 1 vanilin  šećer, vrećica želatine, 200 ml vrhnja za šlag
Priprema
Jagode oprati i izrezati na komade. Dodati im šećer i gustin te  usitniti štapnim mikserom. Smjesu od jagoda prokuhati 5 minuta  da se malo zgusne. Maknuti s vatre i u međuvremenu, dok se  umak hladi, pripremite kremu. Želatinu otopiti u 4 žlice hladne  vode. Ostavite 10 minuta da nabubri, zatim je otopite na laganoj  vatri. Jogurt stavite u zdjelu, dodati šećer, limun i vanilin šećer,  izmiješati mikserom te polagano miješajući dodati otopljenu  želatinu. Vrhnje izmiksati u čvrst šlag te ga dodati miješajući  smjesi od jogurta. Čaše za posluživanje isplahnuti hladnom  vodom. Dio kreme staviti na dno, prelijte s malo umaka od  jagoda, pa staviti čaše nakratko u zamrzivač da se stisne umak.  Na taj način će biti lakše staviti drugi sloj kreme. Izvaditi čaše iz  zamrzivača, po umaku od jagoda rasporediti preostali dio kreme  te ukrasite jagodama i poslužiti.