Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Niz manifestacija za Dane Gospe Loretske

27.04.2011. 22:00
Niz manifestacija za Dane Gospe Loretske


Godine su nam važne zbog odnosa s biskupom Zmajevićem i sve te godine su jedan spomen na njega, a ujedno to vežemo sa Zadarskom nadbiskupijom i, naravno, na sadašnjeg nadbiskupa koji je nasljednik njegov, jer znamo da je Nadbiskupija ipak naša zaštitnica, Zadrana, Arbanasa i svih nas. Tako mi želimo imati čvrstu vezu s njima i ovu tradiciju održavati i u budućim vremenima, ističe Grdović


Idući tjedan počinje obilježavanje 285. obljetnice od dolaska  Arbanasa iz Barske nadbiskupije u  Zadar (1726. – 2011.) pod nazivom  “Dani Gospe Loretske 2011.”. Više o  ovoj manifestaciji koja će obuhvatiti  čitav niz raznolikih zbivanja kazao  nam je predsjednik Društva zadarskih  Arbanasa Enio Grdović.
Spomen na biskupa  Zmajevića
– Prošlo je već 285 i to je povod, a  najvjerojatnije će se i u idućim godinama isto obilježavati i na taj način  pokušavamo pratiti godine. Godine  su nam važne zbog odnosa s biskupom  Zmajevićem i sve te godine su jedan  spomen na njega, a ujedno to vežemo  sa Zadarskom nadbiskupijom i, naravno, na sadašnjeg nadbiskupa koji  je nasljednik njegov, jer znamo da je  Nadbiskupija ipak naša zaštitnica,  Zadrana, Arbanasa i svih nas. Tako mi  želimo imati čvrstu vezu s njima i ovu  tradiciju održavati i u budućim vremenima, ističe Grdović.
Ovogodišnji program počinje  trećeg svibnja, kada će se u dvorani  sjedišta Društva zadarskih Arbanasa  održati predstavljanje novog CD-a  klape Donat, “Za tebe san moga”.  Kako nam je kazao Enio Grdović,  riječ je o dalmatinskoj klapi iz Arbanasa koja djeluje već odavno, više  od četrdeset godina, a sada imaju i  novi nosač zvuka koji će se predstaviti  publici. Gosti na predstavljanju će biti  klapa “Barufa” i pjesnikinja Senka  Paleka.
Sljedeći dan 4. svibnja održat će se  predavanje prof. Maksimilijane Barančić rođ. Karuc, “Arbanasi i etnojezični identitet”. Kako naglašava  predsjednik DZA, riječ je o radu na  kojem se misli dalje bazirati neke  buduće, dugoročne i vrijedne strateške aktivnosti Društva koje su vezane za kulturu.
– Nakon toga sljedeći dan ćemo  imati nešto popularno. Očekujemo  da će svakako biti nazočan i naš ugledni košarkaš Pino Gjergja i njegov  prvi trener, Izidor Maršan, koji će  svakako uveličati promociju kratkometražnog dokumentarnog filma  “Legende s Đila – Giussepe Gjergja i  Izidor Maršan”, u režiji Giorgia Gjergje. Pogledat ćemo jedan dobar film, a  ujedno će to biti prigoda da se nešto  kaže o njima, postavi koje pitanje iz  onih prvih vremena, kazao nam je  Grdović. Najavu za ovaj film održat će  Mario Petani.
U petak 6. svibnja predviđeno je  predstavljanje knjige “Koracima nade  u istinu”, udruge “Žene u Domovinskom ratu – Zadar” uz sudjelovanje  okteta “Pieta”.
Gospa se dariva zlatom
– Kontaktiramo s mnogim udrugama iz Domovinskog rata i mi smatramo da smo i mi udruga koja proizlazi iz Domovinskog rata 1993. godine jer smo, također, svi bili branitelji. Tako ove godine imamo promociju ove knjige za koju znamo da  sigurno nije prvi put da se predstavlja,  nego je to jedna pohvalna tradicija  naših domovinskih udruga koje su se  uključile u te projekte i da se čuje i taj  glas, da se vidi koliko treba poraditi na  tome da mlađi naraštaji ne zaborave  što se dogodilo. I da na taj način  očuvamo svoje domoljublje.
Subota 7. svibnja je predviđena za  predavanje Darija Tikulina Calmetticvlianvma “Glagolitica Illyirolavrentana Arbanensis – Kazivanje o arbanaškoj glagoljskoj bašćini”. Ovo će  događanje uveličati i nastup pjesnika  Ante Sikirića.
Blagdan Gospe Loretske 10. svibnja već se tradicionalno obilježava  svečanom misom i procesijom Gospinim kipom kroz mjesto i kao  svečani dan zadarskih Arbanasa. To je  naša zaštitnica, kaže Enio Grdović, pa  se Arbanasi ma gdje bili svi nađu oko  Gospe na taj dan i veličaju Gospu i  vjeruju da će se tako nastaviti i u  idućim naraštajima.
– Sljedećeg dana 11. svibnja je skidanje Gospinog zlata u crkvi Gospe  Loretske, to je isto jedna velika tradicija u Arbanasima. Gospa se oduvijek dariva zlatom, ustvrdio je Grdović.
Posljednje od niza zbivanja u obilježavanju 285. obljetnice od dolaska  Arbanasa iz Barske nadbiskupije u  Zadar će biti 18. svibnja kada se  održava “Škola Gospe Loretske”, to  jest učenje govora zadarskih Arbanasa.
– To je učenje govora našeg dijela  grada, govora zadarskih Arbanasa koji pomalo izumire pa ga pokušavamo  sačuvati na neke načine, za koje mislimo da su dobri. Nadamo se, nadalje,  da će se i ove godine održati kićenje  trga koji je dio našeg oltara i željeli  bismo taj naš trg sačuvati u njegovoj  veličini. Upravo je u tijeku javno izlaganje urbanističkog plana grada Zadra pa se nadamo da će se to uzeti u  obzir i da će se sačuvati kao dio naše  tradicije, zaključio je Enio Grdović  koji poručuje da su na Dane Gospe  Loretske svi dobrodošli, a sigurno je  da će biti i puno dobre pjesme, ali i  iznenađenja koja se neće otkriti do  posljednjeg trenutka. Sva predavanja  i promocije održavaju se u dvorani  Gradske knjižnice Zadar, Ogranak  Arbanasi, a počinju u 20 sati.