Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Upoznajte ljude koji stoje iza muzejskih izložbi

27.04.2011. 22:00
Upoznajte ljude koji stoje iza muzejskih izložbi


Naime većina izložbi koje imate priliku vidjeti ne bi ni bila realizirana bez restauratora, to je onaj dio koji se ne može vidjeti i ovaj kongres je prilika da se i šira javnost upozna s našim radom, istaknuo je Doračić.


Nekoliko dana prije drugog rođendana Muzej antičkog stakla započeo je s organizacijom događaja kojima će ove godine za rođendan počastiti svoje goste. Jučer je u MAS-u organizirana konferencija za medije na kojoj je predstavljen program 3. susreta sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva kojem je MAS domaćin. Otvorenje susreta predviđeno je za danas s početkom u 13 sati, u Maloj dvorani muzeja, kada će se održati svečano otvorenje Izložbe plakata 3. susreta sekcije restauratora i preparatora HMD-a. Susret su na konferenciji najavili ravnatelj MAS-a dr. sc. Ivo Fadić, Damir Doračić, koordinator izložbe i kongresa, a ujedno i predsjednik Sekcije restauratora i preparatora HMD-a te Slađana Latinović, autorica kataloga izložbe.
Sekcija restauratora i preparatora HMD-a već je treći put gost Zadra sa svojom izložbom postera, prvi put u Donatu, druge godine u MAS-u, a ove godine uz izložbu postera MAS će biti i domaćin manjeg kongresa restauratora.
– Sekcija je osnovana prije nekoliko godina s ciljem promicanja konzervatorsko-restauratorske struke i to prije svega u muzeju. Budući da se radi o jednom segmentu muzejske djelatnosti koji je manje poznat javnosti željeli smo široj javnosti prikazati i ovaj segment muzejske djelatnosti. Naime većina izložbi koje imate priliku vidjeti ne bi ni bila realizirana bez restauratora, to je onaj dio koji se ne može vidjeti i ovaj kongres je prilika da se i šira javnost upozna s našim radom, istaknuo je Doračić. A s ovom strukom, koja je često u pozadini događanja, ali bez koje izložbi ne bi ni bilo, javnost će se moći upoznati kroz nekoliko predavanja, za vrijeme aktualnog sata tijekom kojeg će se govoriti o problemima struke, ali i kroz filmsku večer koja će biti održana u četvrtak u večernjim satima.
Samu izložbu predstavila je urednica kataloga izložbe Slađana Latinović. Na samom početku rekla je kako će ove godine na izložbi sudjelovati 42 autora iz 16 hrvatskih muzeja, uz dva gostovanja iz Slovenije. Od materijala bit će zastupljeni keramika, metal, staklo, kamen, drvo, tekstil, ali i materijali pod razno koje uključuje i sve druge moguće materijale koje restauratori i preparatori obnavljaju, grade i zaštićuju za mnoga stoljeća koja su pred njima.
– Izložba će biti koncipirana prema vrsti materijala, na plakatima će biti moguće vidjeti proces rada, od trenutka kada predmet dođe u ruke restauratora pa do one završne faze kada je spreman za izlaganje, najavila je Latinović današnju izložbu.
Na samom kongresu sudjelovat će 60-ak sudionika, a na izložbi će biti zastupljeno i dvoje zadarskih restauratora: Šime Perović “Izrada replika antičkih predmeta od stakla” iz MAS-a te Marija Karmelić “Konzervatorsko-restauratorski zahvati na gagat narukvici” iz Arheološkog muzeja Zadar.
Na konferenciji je na upit novinara Doračić progovorio i o problemima struke resturatora, koji su naravno uz financije, nemogućnost obrazovanja za sve segmente struke u Hrvatskoj, loša opremljenost radionica, nedovoljno uvažavanje od strane drugih struka i slično. Ipak hrvatski restauratori se ne predaju nego i dalje nastavljaju sa svojim, možda nedovoljno prezentiranim, ali vrlo važnim poslom u radu svakog muzeja. Ovaj, 3. susret restauratora i preparatora HMD-a održava se uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.
 


Program susreta




Četvrtak, 28. travnja
13.00 do 13.30 sati – otvorenje 3. susreta Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva
13.30 do 14.40 sati – predavanja: Zoran Kirchhoffer, Tehnički muzej Zagreb, “Neka se kreće”; Frederik Levarda, JU NP “Krka” Šibenik, “Restauratorska radionica JU NP “Krka” Šibenik”; Mihaela Grčević, Etnografski muzej Zagreb, “Restauratorska radionica za tekstil Etnografskog muzeja u Zagrebu”
15.00 do 16.00 sati – aktualni sat
18.00 do 19.00 sati – filmska večer (kratki dokumentarni filmovi konzervatorsko-restauratorskih radova)
19.00 do 20.00 sati – večernje razgledavanje Muzeja antičkog stakla za sudionike kongresa
Petak, 29. travnja
Za sudionike kongresa u petak je predviđeno razgledavanje grada Nina te arheološkog nalazišta Asserie.