Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadar i Teramo zajedničkim snagama za razvoj Jadrana

27.04.2011. 22:00
Zadar i Teramo zajedničkim  snagama za razvoj Jadrana


Možemo reći da danas vidimo realizaciju jednog sna, sna o konkretnom primjeru suradnje na Jadranu. U centru suradnje možda se nalaze dva mala sveučilišta, ali kao što pokazuju primjeri na tlu Europe upravo mala sveučilišta usmjerena na svoju sredinu imaju više mogućnosti za suradnju i istraživački rad nego velika, istaknuo je Minardi.


Sveučilište u Zadru nastavlja uspješnu suradnju s drugim europskim  sveučilištima. Na tragu takve  suradnje jučer je u Svečanoj  dvorani Sveučilišta u Zadru  službeno otvoren združeni  doktorski studij Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja,  što ga Sveučilište u Zadru organizira u suradnji sa  Sveučilištem u Teramu (Italija).
Sinergija grada i  sveučilišta
Riječ je o bolonjskom studiju istraživačkog usmjerenja  organiziranog po bolonjskim  načelima u trajanju od tri godine. Polaznici studija su hrvatski i talijanski studenti, a  završetkom studija stječu  međunarodno priznati doktorat iz problematike vezane za  regionalni i lokalni razvoj.  Program studija odvijat će se  izmjenično u Zadru i Teramu  na doktorskim radionicama i  tematskim konferencijama.  Tijekom službenog otvorenja  o doktorskom studiju govorili  su: voditeljica združenog studija na Sveučilištu u Zadru  prof. dr. Inga Tomić-Koludrović, voditelj združenog studija  na Sveučilištu u Teramu profesor Everardo Minardi, koordinator profesor Emilio Cocco, dr. sc. Vladimir Skračić,  prorektor za znanost i razvoj te  dr. sc. Srećko Jelušić, prorektor za međuinstitucionalnu i  međunarodnu suradnju,  knjižnicu i izdavaštvo, a  svečanom otvorenju nazočili  su i zamjenik župana Zadarske  županije dr. sc. Đani Bunja i  zamjenik gradonačelnika grada Zadra dr. Dražen Grgurović.
– Kad sam prije nekoliko  godina kao predstavnica  Sveučilišta u Zadru bila u gradu Teramu prvi put sam zorno  shvatila kako sveučilište može  odgovoriti na pitanja napretka  i tehnološke promjene postavljene pred razvoj regionalne i  lokalne zajednice. Sveučilište  u Teramu spaja, vrlo slično kao  i Zadar, more s planinskim  zaleđem. Ono što sam primjetila je sinergija grada i  Sveučilišta slična kakvu ima i  grad Zadar. Ono što treba je  osposobiti stručnjake i  stručnjakinje koji će znati povezati institucije i kreativne  osobe sa stručno-kulturnim  kontekstom Zadra, rekla je  prof. dr. Inga Tomić-Koludrović prisjećajući se početaka suradnje dvaju sveučilišta koja je  rezultirala združenim doktoratom. A u okviru novopokrenutog  doktorskog studija,  stjecat će se između ostaloga i  znanja potrebna za apliciranje  na razvojne fondove EU, te  druga znanja posebno usmjerena na razvoj hrvatske jadranske regije. Da je ovo obostrano korisna i vrijedna suradnja istaknuo je i voditelj  združenog studija na  Sveučilištu u Teramu profesor  Everardo Minardi.
Realizacija jednog sna
– Ova veza između  sveučilišta, zajednice i regije  postaje sve važnija, o tome  smo i razgovarali tijekom  naših prethodnih susreta.  Možemo reći da danas vidimo  realizaciju jednog sna, sna o  konkretnom primjeru suradnje na Jadranu. U centru suradnje možda se nalaze dva  mala sveučilišta, ali kao što  pokazuju primjeri na tlu Europe upravo mala sveučilišta  usmjerena na svoju sredinu  imaju više mogućnosti za suradnju i istraživački rad nego  velika, istaknuo je Minardi.
O suradnji dvaju sveučilišta  govorili su i koordinator profesor Emilio Cocco te prorektor Vladimir Skračić, obojica  istaknuvši važnost organizacije ovakve vrste suradnje za  obje regije, osobito jer je to  suradnja koju promiče Europa  u vrsti zajednice kakva je Europska Unija. Također,  Skračić je istaknuo važnost  sudjelovanja Grada i Županije  kako bi se ovaj, ali i slični  projekti uspješno mogli realizirati. A podršku Sveučilištu  dao je i dogradonačelnik grada  Zadra dr. Dražen Grgurović,  koji je u kratkom obraćanju  okupljenima istaknuo kako je  Grad Zadar prepoznao važnost suradnje sa zadarskim  Sveučilištem te će takvu suradnju i dalje poticati.
Sveučilište u Teramu, koje  je  partner Sveučilišta u Zadru  u  ovom studiju, dobar je primjer  uspješnosti  znanstvenog pristupa razvoju. Od svog osnutka  prije dvadeset godina presudno je pridonijelo  razvoju pokrajine Abruzzo, potičući između  ostaloga nastanak mnogih  malih i srednjih poduzeća,  te razvoj kreativnih industrija  zasnovanih na lokalnim resursima. Takve težnje ima i zadarsko Sveučilište, a ovakav  studij odličan je vjetar u leđa  ostvarenju tog cilja. Doktorski  studij odvijat će se na engleskom jeziku te je riječ o prvom  doktorskom programu ove vrste u Hrvatskoj, koji će obrazovati i osposobljavati   stručnjake za društvene aspekte niza razvojnih djelatnosti